Welke sport past bij jou? Ontdek het hier

welke sport past bij jou

We weten natuurlijk allemaal dat sporten goed is voor het lichaam, maar dan is een leuke sport vinden nog een tweede. Een sport die je met plezier kunt uitoefenen geeft je toch net iets meer voldoening en motivatie. Weet jij niet zo goed welke sport bij jou past? Hieronder helpen we je op weg.

1. Teamverband of individueel

Allereerst is het goed om jezelf af te vragen of je in teamverband wil sporten, of juist alleen. Beide opties hebben zo hun eigen voordelen. Als je alleen sport, kun je zelf bepalen wanneer je deze sport uitoefent en zit je niet vast aan afspraken. Wellicht is dat aan de ene kant juist een stukje motivatie dat je nodig hebt, wat je natuurlijk wel hebt bij een sport in teamverband. In dat geval moet je je houden aan afspraken en op komen dagen op de afgesproken tijdstippen. Bovendien kun je bij een sport in teamverband makkelijk sociale contacten leggen en ontstaat er vaak een hechte band onderling.  

2. Laagdrempeligheid

Er zijn sporten die laag- en hoogdrempelig zijn. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen of skeeleren als een laagdrempelige sport: je hoeft hiervoor alleen maar skeelers of een sportoutfit aan te schaffen en het hardlopen kan beginnen. Je hoeft hiervoor geen attributen aan te schaffen en je hoeft geen abonnement af te sluiten. Een sport die juist hoogdrempelig is, is bijvoorbeeld wielrennen. Je moet hier natuurlijk eerst een fiets voor aanschaffen voordat je de überhaupt kunt gaan sporten. Vraag jezelf af in hoeverre je in de sport wil investeren en maak op basis daarvan jouw keuze.

3. Het lichamelijke doel van de sport

Veel sporten hebben als doel om aan de conditie te werken, maar wellicht wil je juist wel sterker of flexibeler worden. Denk bijvoorbeeld aan voetballen, hockey, zwemmen, wielrennen en hardlopen: dankzij deze sporten kun je aan jouw conditie werken. Maar wellicht zoek je wel iets anders dan dat. Kies bijvoorbeeld voor fitness, waarbij je voornamelijk kunt werken aan jouw kracht. Een sport waarbij je vooral kunt werken aan jouw flexibiliteit, is bijvoorbeeld yoga.

welke sport

4. Wedstrijden spelen 

Draait een sport voor jou om het spelen van wedstrijden, en dan vooral om te winnen? Kies dan voor een sport waarbij je mee kunt doen aan wedstrijden. Dit kunnen zowel individuele als teamsporten zijn. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen, zwemmen, boksen, voetbal, hockey, judo, volleybal of golf

5. Locatie van de sport

Of het regent of niet: je gaat sowieso sporten. Klopt dit in jouw geval, of sla jij de sportsessie over als het slecht weer is? In dat laatste geval kun je dan beter kiezen voor een sport die binnen wordt uitgeoefend, of wellicht kun je de sport zelfs wel thuis uitoefenen. Overigens heeft een sport die buiten wordt uitgeoefend wel veel voordelen. Je begeeft je vaak in de buitenlucht en die lucht is veel schoner dan de lucht in bijvoorbeeld een sporthal. Dat is weer beter voor jouw gezondheid.