Last van obesitas? Met deze oefeningen kun je beginnen met sporten

obesitas en sporten

Obesitas is een ziekte waar veel mensen last van kunnen hebben. Zo kan het zijn dat je het lastig vindt om er iets aan te doen en om überhaupt te kunnen bewegen. Toch is het gezond en goed om die beweging wel op te zoeken, zodat je snel weer lekker in je vel kunt zitten. Hieronder lees je diverse oefeningen die je kunt gaan doen om te beginnen met sporten als je last hebt van obesitas.

Obesitas begrijpen

Voordat we kunnen helpen om oefeningen te beschrijven waarmee je kunt beginnen is het goed om obesitas te begrijpen. Obesitas is namelijk een ziekte dat je ernstig overgewicht hebt. Als je last hebt van obesitas, dan is het lastig om te bewegen en om af te vallen. Daarom is het goed dat hier ook aandacht aan wordt besteed. Een echte oorzaak van obesitas is vrij lastig te benoemen, er zijn veel redenen waardoor iemand last kan krijgen van deze ziekte. Toch is het hebben van obesitas erg gevaarlijk voor jezelf en zitten er ook risico’s aan verbonden. Probeer dus een manier te vinden om af te vallen, zodat je kunt gaan leven in een fijn lichaam, zonder alle risico’s.

Het belang van lichaamsbeweging bij obesitas

Als iemand last heeft van obesitas, dan is het handig om te beginnen met kleine stapjes. Het is namelijk al belangrijk dat je beweging opzoekt. Voor ieder mens is bewegen gezond, het maakt niet uit hoe strak je figuur is, alle beweging helpt. Ook voor mensen met obesitas is een rondje wandelen al gezond en daarbij komt ook dat je ondertussen wat gewicht kwijtraakt. Zorg er dus voor dat je een planning maakt in de week, om een gezond leven te kunnen leiden.

Starten met sporten bij obesitas

Om te kunnen starten met sporten bij obesitas is het belangrijk dat je hulp inschakelt. Op die manier kun je veilig en verantwoord sporten zonder dat je je zorgen hoeft te maken voor je gezondheid. Daarnaast is het goed om een dokter onder de arm te nemen, die jou kan helpen om wat gewicht kwijt te raken. Daarnaast is het ook goed om je motivatie duidelijk voor ogen te hebben. Motivatie is heel belangrijk om te beginnen met sporten, op die manier kun je jezelf ertoe zetten om te gaan sporten en je doelen te behalen. Doelen voor sporten is heel belangrijk en je krijgt echt een geluksgevoel als je eenmaal je doel hebt behaald. Wel is het van belang dat je doelen stelt die ook echt van haalbaar zijn. Op die manier word je niet teleurgesteld en kun je weer vrolijk verder sporten.

Veilige en effectieve oefeningen voor mensen met obesitas

Er zijn een aantal oefeningen die geschikt zijn voor mensen met obesitas, die een kleine stap in de goede richting kunnen geven. Hieronder sommen we een aantal voorbeelden voor je op, maar zorg er wel voor dat je dit altijd in overleg doet met een professional of een arts.

Cardiovasculaire oefeningen

Cardiovasculaire oefeningen kunnen goed zijn om de conditie te verbeteren, calorieën te verbranden en aan je uithoudingsvermogen te werken. Zo kun je bijvoorbeeld gaan wandelen, zwemmen of fietsen.

Krachttraining

Krachttraining levert ook een boel voordelen op: zo kun je met krachttraining ook calorieën verbranden en kun je sterker worden. Oefeningen met lichaamsgewicht zijn goede oefeningen om mee te beginnen, of je kunt oefeningen uitvoeren met weerstandsbanden.

obesitas sporten

Flexibiliteit en mobiliteitsoefeningen

Het lichaam flexibel maken is ook nooit een verkeerd idee. Je kunt bijvoorbeeld aan yoga doen of aan stretching, zodat je je lichaam flexibel houdt en dat je geen stijve spieren krijgt. 

Tips voor succes

Het sporten volhouden en iedere keer maar weer naar de sportschool gaan, het kan op sommige momenten behoorlijk lastig zijn. Toch is het belangrijk om te blijven gaan, want op die manier boek je succes. Hiervoor is consistentie en doorzettingsvermogen een echte pre. Daarnaast kun je ook mensen in je netwerk vragen die jou op dit gebied willen ondersteunen. Zij kunnen jou een steuntje in de rug bieden en kunnen bijvoorbeeld ook samen met jou gaan sporten, zodat de drempel lager wordt om daadwerkelijk te gaan sporten. Je kunt ook jouw voortgang bijhouden, dit kan ook een vorm van motivatie zijn.

Veelgestelde vragen over sporten met obesitas

Wat zijn de voordelen van sporten met obesitas?

Sporten kan helpen bij gewichtsverlies, verbetering van de gezondheid van het hart, verhoging van de energie en stemming, en het verminderen van het risico op chronische ziekten.

Is sporten veilig voor mensen met obesitas?

Over het algemeen wel, maar het is belangrijk om medisch advies te krijgen voordat je begint en activiteiten te kiezen die geschikt zijn voor jouw conditie en niveau.

Welke soorten oefeningen zijn geschikt voor mensen met obesitas?

Matige cardiovasculaire oefeningen zoals wandelen, zwemmen en fietsen, samen met krachttraining en flexibiliteitsoefeningen, zijn vaak geschikt.

Hoe begin ik met sporten als ik al lang niet actief ben geweest?

Begin langzaam en geleidelijk, luister naar jouw lichaam, en overweeg begeleiding van een professional zoals een fysiotherapeut.

Wat zijn enkele veiligheidstips tijdens het sporten met obesitas?

Vermijd overmatige inspanning, houd rekening met gewrichten, hydrateer goed, draag geschikte kleding en schoenen, en warm altijd goed op.

Is dieet belangrijker dan lichaamsbeweging bij obesitas?

Dieet speelt ook een cruciale rol, maar lichaamsbeweging kan het gewichtsverlies bevorderen en de algehele gezondheid verbeteren.

Hoe kan ik gemotiveerd blijven om te sporten met obesitas?

Stel realistische doelen, houd jouw voortgang bij, zoek sociale ondersteuning en varieer jouw activiteiten om het leuk te houden.

Kan ik sporten met obesitas als ik gewrichtspijn heb?

Ja, maar je moet activiteiten kiezen die minder belastend zijn voor jouw gewrichten, zoals zwemmen of aquarobics, en mogelijk werken aan gewichtsverlies om de belasting te verminderen.

Zal ik snel resultaten zien als ik ga sporten met obesitas?

Resultaten variëren per persoon, maar consistentie en geduld zijn essentieel voor blijvend succes.

Moet ik een fitnessprofessional raadplegen voordat ik begin met sporten met obesitas?

Het wordt sterk aanbevolen om advies in te winnen bij een arts of een gecertificeerde fitnessprofessional, vooral als je medische aandoeningen heeft of lang niet actief bent geweest. Ze kunnen je helpen bij het plannen van een veilige en effectieve trainingsroutine.