Het verschil tussen een basisgrip en een overgrip

Met de ‘grip’ wordt in de vaktermen van tennis bedoeld hoe en waar je het tennisracket vasthoudt. Er bestaan eigenlijk twee soorten grips, de basisgrip en de overgrip. Het is belangrijk om tijdens het tennissen voldoende grip te hebben, want je wilt natuurlijk de bal zo goed mogelijk raken. Wat het verschil tussen deze twee grips is zal je hieronder lezen.

De basisgrip 

De basisgrip is een grip die standaard om het frame van het tennisracket zit. Eigenlijk kun je de basisgrip zien als het handvat van het racket. Deze zal zorgen voor genoeg grip en demping wanneer je een potje aan het tennissen bent. 

De overgrip

De overgrip kan nooit zonder de basisgrip worden gebruikt. Eigenlijk is het een extra grip die je over de basisgrip heen wikkelt, want een basisgrip is altijd nodig bij een tennisracket. De overgrip kan dus nooit een basisgrip vervangen en kan dus eigenlijk worden gezien als een soort toevoeging aan jouw racket.

Een overgrip is prettig en aan te raden wanneer je regelmatig aan het tennissen bent, en de grip van het tennisracket regelmatig wil vervangen. De reden hiervoor is eenvoudig te benoemen: de kosten van een overgrip zijn een stuk lager dan het vervangen van de basisgrip. De meeste mensen kiezen daarom voor een overgrip.

Het kiezen van een overgrip

Om te weten welke overgrip je nodig zult hebben, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Het tennisracket moet immers net zo comfortabel blijven als daarvoor.

  • Een comfortabele grip: Een comfortabele overgrip zorgt ervoor dat je makkelijk met het racket kunt slaan. In dit geval is het fijn om een gladde grip te kiezen die het zweet kan opnemen.
  • Een grip die vocht en zweet opneemt: Een overgrip met speciale gaten in de grip nemen het vocht op.
  • Stroefheid: Vooral als je veel zweet is het prettig dat je een stroeve overgrip kiest met een ruw oppervlak. Zo kun jij het racket beter vasthouden en voorkom je dat hij wegglijdt.
  • Juiste maat: Er bestaan verschillende maten van de overgrip. Als je de maat niet precies weet, kun je de afstand van jouw middelvinger tot het begin van de pols meten. De overgrip zal een dikte van 1,5 millimeter toevoegen aan de basisgrip.