Hoe kies ik de juiste hardloopschoenen?

De markt wat betreft hardloopschoenen is groot. Zo groot, dat het lastig kan zijn welke hardloopschoenen de juiste zijn voor jou. Bovendien moet je letten op een aantal zaken voordat je wegrent op je nieuwe schoenen. Hieronder lees je wat belangrijk is bij het kiezen van hardloopschoenen.

1 Kies de juiste maat

Een voor de hand liggend aspect is het kiezen van de juiste maat. Het klinkt misschien logisch, maar dit gaat vaak fout. Je moet er namelijk bewust van zijn dat jouw grote teen de voorkant van de schoen niet raakt: tijdens het rennen gaat jouw voet telkens een stukje naar voren. Als jouw grote teen constant de schoen raakt kun je vervelende blaren krijgen.

2 De ondergrond

Als je vaak hardloopt op verharde wegen, is het prettig om een schoen te hebben met een goede schokdemping. Ook slijten de zolen op dit soort wegen het hardst. Loop je liever op onverharde wegen, kies dan voor een schoen met een gekartelde zool. Deze bieden genoeg ondersteuning. 

3 Let op het gewicht 

De hardloopschoenen moeten een bepaald gewicht kunnen opvangen. Zo moet iemand met een gewicht van tachtig kilo een ander soort schoen kiezen dan iemand van vijftig kilo. Personen boven de tachtig kilo kiezen namelijk meestal voor een schoen met een schokdemping. Check dus voor het passen of de schoenen beschikken over genoeg schokdemping.

4 Het soort gebruik

Vraag jezelf af of je hardloopschoenen nodig hebt voor wedstrijden of voor recreatief gebruik. Bij wedstrijden is het belangrijk dat je goed presteert in een korte tijd. Kies in dit geval voor een lichte schoen. Hoe licht deze schoen mag zijn hangt wel weer af hoe ervaren jij bent: hoe meer loopervaring, hoe lichter de schoen mag zijn. Als je op zoek bent naar hardloopschoenen voor recreatief gebruik is het prettig als je comfortabele schoenen hebt die je voor een lange tijd kunt gebruiken.