Met deze tips trap je nooit meer zwaar op de fiets

Sommige mensen vinden fietsen geweldig en sommige mensen hebben een haat-liefdeverhouding met fietsen. De tegenwind, de weersomstandigheden en vooral het zware trappen zijn vaak redenen dat mensen liever de fiets willen laten staan. Gelukkig bestaan er een aantal tips waardoor jij nooit meer te zwaar zult trappen op de fiets. Ontdek het hieronder.

1 Onderhoud je fiets

Een fiets die goed onderhouden wordt, werkt beter. Om ervoor te zorgen dat je minder zwaar hoeft te trappen kun je een aantal dingen ondernemen. Zo is het nodig om regelmatig je banden op te pompen. Hierdoor wordt het raakvlak van je banden met de grond minder waardoor het lijkt alsof je over de grond zweeft. Ideaal! Ook kun je regelmatig jouw fiets voorzien van een schoonmaakbeurt. Kijk je fiets eens na, smeer de onderdelen zo nu en dan in en jouw fiets zal weer jaren meegaan.

2 Bereken je trapfrequentie

Om van het fietsen te kunnen genieten en toch genoeg snelheid te maken, is een goede trapfrequentie belangrijk. De trapfrequentie kun je eenvoudig berekenen: je telt simpelweg hoeveel keer een been rond trapt in ten seconden tijd. Dit doe je keer zes en zo heb je het aantal slagen per minuut. Wanneer je zestig slagen maakt in een minuut, zit je goed. 

3 Versnellingen

Een fiets zonder versnellingen trapt zwaarder dan een fiets met versnellingen. Als je eenmaal vaart hebt gemaakt kun je overschakelen naar een hogere versnelling waardoor het lijkt alsof je helemaal geen moeite hoeft te doen.

4 De weersomstandigheden

Het werd net al even kort benoemd, maar de weersomstandigheden is een reden dat veel mensen de fiets laten staan. Het is natuurlijk ook niet leuk om door weer en wind een fietstocht voor de lol te maken. Kies dus een dag uit dat het niet te hard waait waardoor jij niet zwaar hoeft te trappen op de fiets.