Vissen, is de vispas verplicht?

Vissen is een erg leuke en ontspannende sport. Maar vraag je je af of een vispas verplicht is en wil je hier meer over weten? Dan ben je op de goede plek. Hieronder vertellen we jou meer over de vispas. 

Verplicht

Veel mensen in Nederland houden ervan om regelmatig hun hengeltje uit te gooien, in de vele rivieren en sloten hier in Nederland. Maar mag dit wel overal, of heb je een vispas nodig? Een vispas is zeker verplicht, helaas weet nog niet iedereen dit. Ongeveer twee miljoen mensen hier in Nederland vissen regelmatig, terwijl er maar ongeveer zeshonderdduizend mensen beschikken over een vispas. Zodra je wordt aangehouden, kan het zijn dat je je vispas moet laten zien. Heb je deze niet, kun je een boete binnen hengelen. 

Verschillende vispassen

Er zijn verschillende varianten vispassen. We hebben de kleine vispassen. Dit is de bekendste vispas. Met deze vispas mag je maar bij een beperkt aantal wateren vissen. Deze vispas is niet gratis en bedraagt zo’n 35 euro. Zodra je met meer dan twee hengels wilt vissen heb je de ‘derde hengeltoestemming’ nodig. Zodra je deze toestemming hebt, mag je in vele wateren vissen en met een derde hengel. Deze toestemming bedraagt 25 euro. Als je wilt nachtvissen heb je ook een speciaal nachtvistoestemming nodig, deze bedraagt tien euro.

Kinderen

Naast volwassenen, vissen veel kinderen ook. Want ja, jong geleerd is oud gedaan. Maar hoe zit dit nou eigenlijk, hebben kinderen ook de welbekende vispas nodig? Nou, dat zit zo: kinderen tot en met veertien jaar hebben geen vispas nodig. Zij mogen zonder vispas met één hengel vissen. Helaas mogen zij niet vissen op roofvis. Wel is het belangrijk dat er altijd iemand met een geldige vispas bij zit. Zodra je jonger bent dan veertien en je wilt toch met meerdere hengels vissen, of op roofvis, is er een speciale jeugdvispas. Elke vispas is één jaar geldig, zodra de geldigheid is afgelopen kun je gemakkelijk een nieuwe pas aanvragen.