Kun je beter afvallen door hardlopen of wandelen?

Wandelen

Wil je afvallen? Dan is het belangrijk om in een calorietekort te zitten. Dit kun je doen door minder te eten en meer te bewegen. Bij dat laatste kun je voor jezelf bedenken hoe je dat wilt toepassen. Er zijn genoeg opties die je kunt verkennen. Je kunt denken aan krachttraining, kickboxen, zwemmen of tennis. In deze blogpost leggen wij de focus op afvallen door hardlopen en wandelen. 

Afvallen 

Hoe werkt afvallen nou eigenlijk? Laten we beginnen met dat er geen ‘snelle’ manier is om af te vallen. Hoe sneller jij afvalt, hoe sneller het er vaak ook weer aankomt. Doe het op een gezonde manier die voor jou haalbaar is. Wees consistent, maar wees ook niet te streng op jezelf. Het is niet mogelijk om van de een op de andere dag een andere levensstijl aan te nemen. 

Je valt af door een calorietekort toe te passen. Dit houdt in dat je onder je dagelijkse caloriebehoefte gaat zitten. Je kunt dit online uitrekenen. Daarbij houd je rekening met je geslacht, leeftijd, gewicht en levensstijl. Zo kun je ook zien hoeveel je onder je caloriebehoefte moet zitten om af te kunnen vallen. 

Wanneer je tegen bepaalde zaken aanloopt tijdens het afvallen of nog geen ervaring hebt met afvallen, kun je ook een personal trainer inschakelen. Door professionele begeleiding heb je een stok achter de deur en kun je het afvallen helemaal afstellen op jouw persoonlijke behoeften.

Hardlopen 

Je kunt hardlopen op verschillende manieren toepassen: je kunt gewoon een simpel rondje rennen of voor jezelf doelen stellen. Die doelen kunnen het hardlopen wat uitdagender maken, wat erg leuk kan zijn. Zo merk je bijvoorbeeld dat je conditie verbetert of dat je hetzelfde rondje steeds sneller kunt afleggen. 

Wandelen

Wandelen

Ook wandelen kun je op verschillende manieren toepassen: je kunt gewoon een ommetje doen, nordic walking beoefenen, lekker een podcast luisteren tijdens het wandelen, met vriendinnen wandelen of wandelen naar plekken waar je anderzijds de fiets of auto voor zou pakken.  

Kun je beter gaan hardlopen of wandelen? 

Hardlopen en wandelen zijn allebei goede manieren om te bewegen. Er is eigenlijk geen antwoord. Het hangt af van jouw persoonlijke doelen, levensstijl en voorkeuren. Wandelen is heel laagdrempelig. Als sporten niet jouw ding is, je er nog weinig ervaring mee hebt of herstellende bent van een blessure kan wandelen een uitkomst zijn. Je loopt heerlijk in de frisse lucht en verbrandt toch wat calorieën. Wandelen is ook handig als je weinig tijd hebt, je hoeft je niet om te kleden en kan gewoon weer door. Je kunt elke dag wandelen, zonder dat je er echt van moet herstellen. Bij het hardlopen gaat dit wel wat anders. Dat is nou eenmaal wat intensiever. Van het hardlopen moet jouw lichaam bijkomen waardoor je het niet elke dag kunt doen. Door de hogere intensiteit van hardlopen, verbrand je uiteindelijk wel meer calorieën. 

Conclusie 

Beide sporten zijn goede opties voor het afvallen. Kies iets dat bij jou past. Het gaat er eenmaal om dat je lekker in beweging bent. Je kunt ook een combinatie doen van lage en hoge intensiteit vormen van bewegen. Zo kun je 3 dagen in de week hardlopen en de rest van de week een wandeling maken. 

Veelgestelde vragen over afvallen door hardlopen of wandelen

Helpt hardlopen of wandelen echt bij het afvallen?

Ja, zowel hardlopen als wandelen kunnen helpen bij gewichtsverlies door het verbranden van calorieën en het stimuleren van de stofwisseling.

Welke van de twee is effectiever voor gewichtsverlies: hardlopen of wandelen?

Hardlopen verbrandt over het algemeen meer calorieën per uur dan wandelen, dus het kan sneller gewichtsverlies bevorderen. Echter, wandelen is ook effectief en toegankelijker voor de meeste mensen.

Hoeveel moet ik hardlopen of wandelen om gewicht te verliezen?

Het hangt af van je huidige gewicht, snelheid en duur van de activiteit. Over het algemeen wordt aangeraden om minstens 150 minuten matige intensiteit per week te bewegen voor gewichtsverlies.

Is intervaltraining tijdens het hardlopen effectiever voor gewichtsverlies?

Ja, intervaltraining kan de vetverbranding verhogen en je stofwisseling stimuleren. Het kan effectiever zijn dan constante snelheid hardlopen.

Moet ik een speciaal dieet volgen als ik afval door hardlopen of wandelen?

Een gezond dieet is essentieel voor gewichtsverlies, maar het is niet noodzakelijk om een extreem dieet te volgen. Focus op een evenwichtige voeding met minder calorieën dan je verbrandt.

Kan ik gewicht verliezen door alleen te wandelen zonder dieet?

Gewichtsverlies is grotendeels afhankelijk van een calorietekort, dus wandelen kan helpen, maar een gezond dieet is meestal nodig voor duurzaam gewichtsverlies.

Zal ik spiermassa verliezen als ik afval door hardlopen of wandelen?

Als je voldoende eiwitten consumeert en je activiteit goed in balans houdt, kun je spierverlies minimaliseren tijdens gewichtsverlies.

Wat zijn enkele tips voor beginners die willen afvallen door hardlopen of wandelen?

Begin langzaam, verhoog geleidelijk de intensiteit, draag comfortabele

Kan ik afvallen door alleen ’s ochtends te hardlopen of wandelen?

Het tijdstip van de dag waarop je hardloopt of wandelt heeft invloed op je metabolisme, maar het belangrijkste is een consistent bewegingspatroon en een gezond dieet.

Hoe kan ik mijn voortgang bijhouden als ik wil afvallen door hardlopen of wandelen?

Je kunt een dagboek bijhouden, apps gebruiken om je activiteiten te registreren, je gewicht meten en regelmatig je lichaamsomvang controleren om je voortgang te volgen.