Kun je afvallen door krachttraining? Spoiler Alert: Ja

Krachttraining

Afvallen is niets meer dan minder calorieën binnenkrijgen, dan dat je op een dag verbrandt. Dit maakt gezond eten en veel bewegen de belangrijkste factoren bij het afvallen. Elke vorm van beweging is dan wenselijk. Veel mensen denken dan meteen aan het doen van cardio, denk aan hardlopen of fietsen, maar je kunt ook met krachttraining afvallen. Ook dit is een vorm van beweging. Er zitten zelfs enorm veel voordelen aan het afvallen door krachttraining. Ben jij benieuwd welke? Lees dan verder.

Afvallen 

Laten we eerst met de basis beginnen. Hoe val je nou eigenlijk af? Bij het afvallen is het belangrijk dat je een combinatie van gezond eten en veel bewegen hanteert. Je valt namelijk af door minder calorieën binnen te krijgen dan dat je op een dag verbrandt. Zo creëer je een calorietekort. Door op je voeding te letten krijg je minder calorieën binnen en door het sporten verbrand je er weer meer. Doe dit wel op een gezonde manier. 

Krachttraining

Wat houdt krachttraining in? 

Krachttraining is het verstevigen en sterker maken van je spieren. Bij krachttraining train je verschillende spiergroepen, door verschillende oefeningen te doen. Uiteraard klinkt het sterker maken van je spieren al als een groot voordeel, maar er zitten nog veel meer voordelen aan het afvallen door krachttraining: 

Spieren

Wanneer je afvalt, zal je vet verliezen, maar ook spiermassa. Als je tijdens het afvallen aan krachttraining doet, zal je minder spieren gaan verliezen. Als je het goed aanpakt, ga je zelfs steeds meer spiermassa krijgen. Zo wordt je én sterker en krijg je een gedefinieerd lichaam.

Metabolisme 

Spiergroei is ook ontzettend goed voor het metabolisme. In rust verbruiken jouw spieren namelijk energie. Dat zijn dus de calorieën die je lichaam verbrandt als je niets doet. Dit maakt het belangrijk dat je tijdens het afvallen alleen vet verliest en geen spieren. Aangezien spieren ook wat wegen, kan het soms lastig zijn om te zien hoeveel vet je nou eigenlijk verliest. Probeer dus minder naar gewicht te kijken en meer naar vetpercentage bijvoorbeeld. 

Spiergroei

Bij het opbouwen van spiermassa door krachttraining ontstaan er na elke training scheurtjes in de spieren. Dit hoort! Deze scheurtjes moeten weer hersteld en gevoed worden. Hier heeft jouw lichaam ook weer energie voor nodig. Dit wordt ook wel het afterburn-effect genoemd. 

Veelgestelde vragen over afvallen met krachttraining

Kan krachttraining helpen bij gewichtsverlies?

Ja, krachttraining kan bijdragen aan gewichtsverlies door het verbranden van calorieën en het bevorderen van spieropbouw.

Verbrand je meer calorieën met cardio dan met krachttraining?

Cardio verbrandt meer calorieën tijdens de activiteit, maar krachttraining verhoogt de ruststofwisseling, waardoor je na de training meer calorieën verbrandt.

Moet ik afvallen voordat ik met krachttraining begin?

Nee, krachttraining kan je helpen om vet te verliezen en spieren op te bouwen, ongeacht je huidige gewicht.

Welk soort krachttraining is het meest effectief voor gewichtsverlies?

Een combinatie van compoundoefeningen en hoge intensiteitstraining (HIIT) kan zeer effectief zijn voor gewichtsverlies.

Verbrandt krachttraining alleen vet of ook spieren?

Krachttraining kan zowel vet als spieren verbranden, maar de juiste voeding en trainingsroutine kunnen spierverlies minimaliseren.

Hoe vaak per week moet ik krachttrainen om af te vallen?

Om af te vallen, wordt over het algemeen aanbevolen om 2-3 keer per week aan krachttraining te doen, aangevuld met cardio-oefeningen.

Helpt krachttraining om een strakker lichaam te krijgen?

Ja, krachttraining kan helpen bij het verstevigen van je lichaam door spieropbouw en vetverlies.

Zal ik gespierd worden door krachttraining?

Het opbouwen van grote spieren vereist meestal intensieve training en specifieke voeding. Krachttraining kan echter wel voor een strakker en slanker uiterlijk zorgen.

Wat is het belang van voeding bij afvallen en krachttraining?

 Een uitgebalanceerd dieet met voldoende eiwitten is cruciaal voor spieropbouw en herstel na krachttraining, terwijl een calorietekort nodig is voor gewichtsverlies.

Wat zijn andere voordelen van krachttraining naast gewichtsverlies?

Naast gewichtsverlies kan krachttraining ook de botgezondheid verbeteren, het metabolisme verhogen, en de algehele kracht en fitheid bevorderen.