Waarom is een goede balans tussen sporten, voeding en rust zo belangrijk?

eten snijden

Zodra jij begint met sporten, dan is het altijd belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je voldoende voeding en bovenal rust neemt. Dit heeft je lichaam namelijk nodig om te herstellen. Of jij nou wil afvallen, conditie wil verbeteren, spieren wil opbouwen of wil gaan voor een betere mindset: het maakt niet uit, de balans tussen voeding, sport en rust is ontzettend belangrijk. Ben jij nou benieuwd waarom dit het geval is? Lees dan snel verder!

Waarom is balans en herstel zo belangrijk?

Of je nou wil afvallen, spier wil opbouwen of je conditie wil verbeteren, balans is ontzettend belangrijk. Dit omdat je je lichaam rust moet geven om te herstellen. Tijdens het trainen doe je natuurlijk uiterst je best om jouw doelen te behalen en ga je soms echt tot het gaatje. Dit kan op een gegeven moment tol gaan eisen van je lichaam. Zodra je naast het trainen ook goed denkt aan de juiste voeding en voldoende rust zal je lichaam zichzelf sneller herstellen. 

Nu je lichaam weer hersteld is zul je merken dat je weer lekker kunt gaan sporten. Je zal merken dat je er nog een schepje bovenop kan doen, aangezien je lichaam meer aan kan dan de vorige trainingssessie. Zodra je voldoende voeding hebt gehad en rust hebt gepakt, bouw je namelijk in combinatie met trainen spiermassa en conditie op!

Wat is een goede balans voor jou?

Nou vraag je je vast af, wat is een goede balans? Nou, dit is per persoon verschillend. Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee kunt houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lichaam, conditie, trainingsdoelen, gezondheid en natuurlijk energiebehoefte. Zodra je ervoor hebt gekozen om af te vallen, dan heb je een geschikt dieet en eventueel trainingsschema nodig. Dit schema zal er weer heel anders uitzien dan dat je bijvoorbeeld voor spiergroei wil gaan. Welk doel je ook voor ogen hebt, één ding staat centraal, namelijk dat je een ritme voor jezelf creëert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de dagen dat je wil trainen en jezelf nog meer wil uitdagen, wel is het belangrijk dat dit ritme of de routine realistisch is en past bij jouw (ultieme) leefstijl. 

Het is belangrijk dat jouw schema of ritme goed bij jou en je leven past en dat je dit kunt combineren met bijvoorbeeld je werk. Zodra dit niet het geval is, heb je het risico dat je op een gegeven moment afhaakt. Heb je meer hulp nodig bij het samenstellen van een schema? Dan kun je natuurlijk altijd een afspraak maken bij een diëtiste of personal trainer. Op deze manier weet je zeker dat het doel dat je voor ogen hebt er echt gaat komen en kun je streven naar een betere versie van jezelf!