Hoe maak je een GPX bestand via Google Maps?

Man lopend door de bossen

Ben jij een echte natuurliefhebber en vind jij wandelen het leukste wat er is? Dan is het misschien een idee om je routes bij te houden. Dit kan door middel van Google Maps. Als je voorzien bent van een smartwatch kan deze de route ook bijhouden, toch is het dan alsnog handig om deze te kunnen openen in Google Maps. Maar hoe werkt dit nou eigenlijk en wat moet je allemaal weten? Hieronder bespreken wij het allemaal.

GPX bestand, wat?

Ook wel aangeduid als een GPS eXchange-indeling, dit is een open standaard XML-type. Wat is XML nou weer? Nou dit betekent Extensible Markup Language. Dit wordt gebruikt voor het overzetten, het ophalen, weghalen en exporteren van data. Dit zorgt ervoor dat aanbieden van informatie op een gestructureerde wijze eenvoudig wordt gemaakt. 

Oké, nu weer terug naar een GPX bestand. Dit is een bestand waarin routes, waypoints en bezienswaardigheden worden opgeslagen. Het is dus eigenlijk het bestand om kaarten op te downloaden, net zoals je afbeeldingen opslaat als JPG of PNG en tekstdocumenten als PDF of Word. Met een GPX bestand wordt het delen van kaartgegevens heel eenvoudig en kun je op vrijwel elk apparaat deze gegevens bekijken.

Uitzoeken waar je langs wilt

Voordat we een GPX bestand gaan maken, moet je een route hebben die we kunnen gaan downloaden. Via google.com/maps kun je het makkelijkst routes maken maar dit mag ook op elk ander platform. Bedenk eerst hoe je deze gaat route gaat afleggen, doe je dat op de fiets of lopend? Dan klik je bovenaan aan wat je gaat doen en kun je aan de slag met je route. Nog nooit een eigen route gemaakt of snap je het niet? Bekijk dan onderstaande video voor meer informatie over het maken van een wandelroute op Google Maps.

Route klaar, importeren maar

Je hebt je route klaar op Google Maps, dan hoef je hem alleen nog maar om te zetten in een GPX bestand om te kunnen beginnen met je wandeling. Als je deze simpele stappen volgt, dan heb jij binnen no time een GPX bestand.

  1. Je hebt je route gecreëerd op Google Maps. Kopieer de link in de bladwijzerbalk van de pagina waarin de route open staat.
  2. Ga naar de website www.mapstogpx.com 
  3. Plak de link van stap 1 in de balk; Paste your Google Maps link here… en klik op Let’s Go. 
  4. Nu wordt de download gestart en komt het GPX-bestand bij je bestanden te staan. 

Nu heb jij een GPX bestand die je op verschillende manieren kan openen. Met een IOS telefoon kun je het bestand openen met GPX tracker, Strava en GPX logger. Op een Android telefoon kun je het bestand openen met GEO tracker en Strava. En natuurlijk met Google maps op je telefoon. 

Geniet van je wandelroutes en deel deze gerust met je vrienden en familie!