Sneller spiermassa opbouwen: hoe doe je dat?

spiermassa opbouwen hoe

Wanneer je eenmaal met krachttraining begint wil je natuurlijk snel in spiermassa aan zien te komen. Toch is dat niet voor iedereen weggelegd. Bij de een zie je sneller een gespierd lichaam dan bij de ander. Merk jij ook dat jouw spiermassa in een traag tempo groeit? Hieronder vertellen we je hoe dat komt en hoe je dat eventueel kunt veranderen.

Spiermassa opbouwen: hoe snel gaat dat?

Hoe snel je spiermassa opbouwt, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo gaat het opbouwen van spieren langzamer als je al langer aan krachttraining doet. Natuurlijk heeft het ook te maken met jouw aanleg en lichaamsbouw. Bovendien verschilt het ook per geslacht: een man kan sneller aankomen in spiermassa dan een vrouw. 

Rust is belangrijk

Wanneer je meer spiermassa wil opbouwen, wil je waarschijnlijk iedere dag in het krachthonk aan je spieren werken. Toch is het belangrijk om dit niet te doen. Rust is namelijk ontzettend belangrijk voor jouw spieren. In de rustmodus zullen jouw spieren zich pas kunnen herstellen, wat betekent dat ze kunnen groeien. Wanneer je continu jouw spieren traint, kunnen jouw spieren dus ook niet rusten en herstellen. Geef jouw spiergroepen daarom altijd 24 uur rust voordat ze weer gaat trainen.

Denk aan je voeding

Daarnaast speelt ook voeding een belangrijke rol bij het opbouwen van spiermassa. Wanneer je wil aankomen in spiermassa, moet je namelijk een calorieoverschot hebben. Je moet meer calorieën nuttigen dan dat je eigenlijk nodig hebt. En daarnaast moet je genoeg eiwitten eten, aangezien je eiwitten nodig hebt om jouw spieren te kunnen laten herstellen en te laten groeien.

spiermassa opbouwen

Train zwaar

Daarnaast moet je natuurlijk ook zwaar genoeg trainen om jouw spieren te kunnen laten groeien. Verhoog daarom het gewicht en daag jouw spieren uit tot het maximale. Ga daarom ook door tot je niet meer kunt. Haal je gemakkelijk 10 herhalingen? Verhoog dan het gewicht met een aantal kilo. Door iedere keer meer gewicht te pakken, word je sterker en vergroot je je spiermassa. 

Behoud je spieren

Als je eenmaal spiermassa hebt opgebouwd, is het natuurlijk belangrijk om deze spieren te behouden. Je wil natuurlijk niet dat al het werk voor niets is geweest. Hoe je je spieren kunt behouden, heeft ook grotendeels te maken met je voeding. Zo moet je genoeg eiwitten nuttigen zodat de spiergroei en -herstel wordt gestimuleerd. Bovendien is het naast een geschikt voedingsschema ook belangrijk om te blijven trainen, om je spieren te blijven prikkelen.

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je meer spieren?

Als je wil aankomen in spiermassa, is het goed om zowel te letten op je voeding als hoe je beweegt. Krachttraining is bijvoorbeeld een goede sport om aan te komen in spieren.

Waarmee kun je je spiergroei belemmeren?

Je kunt jouw spiergroei belemmeren door niet op je voeding te letten, niet voldoende te trainen en geen rust te nemen.

Moet je een spiergroep vaak trainen voor resultaat?

Train ongeveer twee keer per week een spiergroep voor resultaat. Zorg ervoor dat er tussen de trainingen van dezelfde spiergroep wel een dag rust zit.