Korfbal: het verschil tussen vroeger en nu

korfbal verschil vroeger nu

In 1902 werd korfbal voor het eerst geïntroduceerd door Nico Broekhuysen en in een korte tijd werd de sport razendpopulair. Hoe korfbal is ontstaan en wat de verschillen zijn tussen 1902 en het heden, leggen wij hieronder voor je uit.

Zweden

In de tijd van 1902 was er een bond die besloot dat kinderen gezonde beweging moesten krijgen en werd gymnastiek gezien als een goede oplossing. Toch wisten de onderwijzers, waaronder Nico Broekhuysen, niet goed hoe ze gymnastiekles moesten geven. Op een dag ging Broekhuysen naar Zweden, waar veel spelletjes werden gespeeld. Ook speelden ze het spel genaamd Ringboll. Dit was een spel waar je de bal door een ring moest werpen. Deze ring zat aan een paal van drie meter en de teams waren gemengd qua geslacht. 

Mand

Broekhuysen vond het een leuk spel en besloot dit spel uit te leggen aan de overige onderwijzers en zijn leerlingen in Nederland. In plaats van een ring werd er een mand aan de paal verbonden. Zo hadden de leerlingen meer kans van slagen om de bal door de mand te gooien. In 1903 werd Broekhuysen de voorzitter van een korfbalbond en even later, in 1938, kreeg de korfbalbond de naam Koninklijke Nederlandse Korfbal Bond. 

Verschil

In de jaren 70 werd het voorverdedigen bedacht en in de jaren 80 werden de rebounds, uitblokken en het achterverdedigen uit de grond gestampt. Tot in de jaren 90 werd korfbal gespeeld in drie vakken, met twaalf personen in een team. Het middelste vak was een zogenaamd vak waarin je de bal kon doorgeven. Dit vak werd even later afgeschaft. Ook was het spelen op kunstgras een feit geworden. Bovendien kregen vrouwen ook een gelijkwaardige rol in het spel. 

In 2004 werd de rietenmand vervangen door een kunststof korf. Hierdoor kreeg korfbal een professionele en moderne uitstraling. Ook zorgt de kunststof korf ervoor dat elke sportvereniging dezelfde korf heeft én iedere sportvereniging dus dezelfde kans heeft op scoren.