Hoe kies ik de juiste ski’s?

juiste ski's

Wanneer je vaak op wintersport gaat, kan het handig zijn om jouw eigen ski’s te kopen. Zo hoef je niet ieder jaar ski’s te huren: dat scheelt een boel geld én je hoeft niet telkens te wachten op jouw ski’s. Er is een groot aanbod wat betreft ski’s waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Hieronder lees je welke ski’s het beste bij jou past.

1 Ervaring

Je moet jezelf afvragen hoeveel ervaring je op de piste hebt. Het gaat er dan niet om hoe lang je al skiet, maar of je de techniek goed onder de knie hebt. Wanneer je ski’s hebt die niet bij jouw niveau passen, is een ongeluk snel gebeurd. Hieronder zetten wij de drie stadia voor je op een rij.

  • Beginner: Als beginner heb je nog nooit of niet vaak op de ski’s gestaan. Zelfs als je al meerdere wintersporten achter de rug hebt, kun je nog steeds het niveau van een beginner hebben. 
  • Gevorderd: Een gevorderde skiër heeft al aardig de techniek onder de knie. Je bent vooral bezig om steeds sneller van de piste af te glijden. Bij een gevorderde skiër gaat het allemaal vanzelf.
  • Expert: Een skiër op het niveau van een expert is in de wieg gelegd voor de sneeuw. Als expert ben je niet bang om van de zwarte piste te gaan en wil je jouw grenzen verleggen.

2 Soort ski en lengte

Het is belangrijk om stil te staan welke ski het beste bij jou past. Als je gaat skiën op de piste, ski je op heel ander sneeuw dan wanneer je off-piste gaat. Wanneer je liever van de piste afgaat en mooie bochten wil maken met veel grip, zijn smalle ski’s aan te raden. Dit zijn de zogenoemde piste-ski’s. De piste-ski’s moeten zo’n vijf tot vijftien centimeter korter zijn dan jouw eigen lengte.

Als jij niet alleen op de piste, maar ook naast de piste skiet en graag allerlei verschillende routes wil verkennen, zijn all mountain-ski’s geschikt voor jou. Deze zijn namelijk gemaakt voor alle terreinen. De ski’s zijn breder van de piste-ski’s en hebben een langere neus. Deze ski’s moeten tien centimeter korter zijn dan jouw eigen lengte.

De freeride-ski’s zijn gemaakt voor skiërs die graag buiten de piste willen skiën. Deze ski’s zijn breed en speciaal gemaakt voor poedersneeuw. Deze ski’s moeten ongeveer vijf tot tien centimeter langer zijn dan jouw eigen lengte.