De voordelen van eiwit

voordelen van eiwit

We weten allemaal dat we als sporter veel eiwitten moeten eten. Toch zijn eiwitten goed voor iedereen, ook die niet regelmatig te vinden zijn in de sportschool. Maar, waarom is dat eigenlijk zo? Hieronder zetten we de vele voordelen van eiwitten voor je op een rij.

Eiwitten: wat zijn het?

Eiwit is een stof die je in voeding kunt vinden. Eiwitten zorgen ervoor dat jij energie krijgt, omdat ze calorieën bevatten. Bovendien worden de eiwitten ook wel de bouwstenen van het lichaam genoemd, aangezien eiwitten bestaan uit aminozuren. Aminozuren zijn namelijk van groot belang voor de stofwisseling, geven je energie en bouwen je spieren op.

Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Eiwitten zijn voor iedereen van groot belang. Ook voor de niet-sporter. Maar, waarom zijn eiwitten dan zo belangrijk voor ons lichaam? Zoals net al werd benoemd, zijn eiwitten de bouwstenen van het lichaam. Wanneer je een gezond voedingspatroon aanhoudt met veel eiwitten, is dat gunstig voor de botten. De botten zullen sterker worden, maar tegelijkertijd ook de spieren. Bovendien zullen eiwitten je energie en focus geven, zullen eiwitten ervoor zorgen dat je je vetpercentage kunt verminderen én hebben eiwitten een bloeddrukverlagende werking. Er zitten dus een boel voordelen verbonden aan eiwitten.

Waar kun je eiwitten in vinden?

In vrijwel alle voeding zit wel iets van eiwit. Toch heeft het ene product een hoger eiwitpercentage dan de ander. In welke producten je de meeste eiwitten vindt, zetten we hieronder voor je op een rij.

  • Kwark of yoghurt; 
  • Vlees, zoals kip of biefstuk;
  • Eieren;
  • Melk;
  • Hüttenkäse;
  • Noten;
  • Peulvruchten
  • Smeerkaas.
voordelen eiwit

Hoeveel eiwitten heb ik per dag nodig?

Hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt, verschilt per persoon. Zo hebben bijvoorbeeld krachtsporters en veganisten meer eiwitten nodig. Een krachtsporter heeft ongeveer tussen de 1,5 en 2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht nodig. Stel je voor: je weegt 60 kilo en je bent een fanatieke krachtsporter. In dat geval kun je dus tussen de 90 en 120 gram eiwitten per dag nodig. Wanneer je niet sport, heb je ongeveer 1,2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht nodig. Reken daarom zelf uit hoeveel jij denkt nodig te hebben.

Veelgestelde vragen

Zijn eiwitten belangrijk bij het sporten?

Als sporter is het ontzettend belangrijk om eiwitten binnen te krijgen, omdat eiwitten ervoor zorgen dat jouw spieren kunnen herstellen.

Wat gebeurt er als je te weinig eiwitten binnenkrijgt?

Als je weinig eiwitten binnenkrijgt kan dat ervoor zorgen dat jouw spiermassa zal afnemen. 

Hoeveel eiwitten zitten er in kwark?

In 100 gram magere kwark zitten 9 gram eiwitten.