Alles over krachttraining

Wil jij beginnen met krachttraining, of ben je al bezig met krachttraining en wil je hier meer over weten? In dit artikel lees je alles over krachttraining, van basisregels tot belangrijke informatie.

Calorieverbranding

Krachttraining is een sport waarbij je je focust op het opbouwen van meer spiermassa. Dit betekent dus dat je tijdens het trainen maar weinig calorieën verbrandt. Tijdens de warming-up en de cooling-down wordt er vaak gebruik gemaakt van cardio-apparatuur. Hierbij verlies je wel meer calorieën. 

Geduld

Bij krachttraining is het belangrijk dat je geduldig bent. Je kan namelijk niet binnen een week al verandering in jouw lichaam zien. Extra veel trainen zal hierbij niet helpen. Het is namelijk belangrijk dat je je spieren goed laat uitrusten. Als je dit niet doet, is de kans op blessures een stuk aannemelijker. Ook is de rust tussen de sets belangrijk: houd een kleine pauze tussen de sets door van nul tot drie minuten. Hoe lang het ook gaat duren, het is altijd van belang om de oefeningen goed en beheerst uit te voeren. Je wil natuurlijk geen blessures oplopen.

Spiergroepen

Het is van belang bij krachttraining dat je de verschillende spiergroepen afzonderlijk traint. Als je drie keer in de week traint, is het handig om elke dag een andere spiergroep te trainen omdat jouw spieren anders overbelast raken. Ook kun je bijvoorbeeld om de dag een full-bodyworkout doen, maar voor de beginnende sporter kan dit erg uitputtend zijn. Bouw het daarom geleidelijk op.

Cardio

Zoals hierboven al werd genoemd, verbrand je niet veel calorieën met krachttraining. Daarom is het belangrijk om cardio te combineren met krachttraining. Niet alleen voor de warming-up en cooling-down, maar ook om je conditie op peil te houden. Het is belangrijk dat je tussen kracht en conditietraining een goede balans vindt. Zo kom je ook op een hoger niveau met krachttraining.