Welke sporten zijn goed om af te vallen?

welke sporten helpen om af te vallen

Sporten is goed voor iedereen. Mensen die fit willen worden of fit willen blijven sporten regelmatig, maar wat nou als je een paar kilo’s kwijt wil? Welke sporten zijn dan het beste om af te vallen en wat moet je allemaal doen om af te vallen?

Hoe val je af?

Je kan wel lukraak gaan sporten, maar dat is niet de juiste manier om af te vallen. Afvallen gaat erom dat je meer energie verbrandt dan dat je binnen krijgt. Daarom is het belangrijk om tijdens het sporten ook te letten op je voeding. Als je namelijk meer energie binnenkrijgt dan je verbrandt, bouw je juist weer vet op. Voedingsstoffen die je namelijk niet verbrandt, worden omgezet in vet. Het is daarom belangrijk om die twee goed in verhouding te laten.

Conditietraining

Conditietraining wordt al jaren gezien als de beste manier om af te vallen. Dat komt omdat je bij een conditietraining meer energie verbruikt. De energie die je verbruikt, wordt gehaald uit je vet. Hierdoor verbrand je sneller vet. Ook is conditietraining iets wat je gemakkelijk thuis kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen, fietsen en dansen. Je bouwt bij conditietraining natuurlijk conditie op, dit zorgt ervoor dat je steeds een stapje verder kan gaan en dus langer door kunt gaan.

Krachttraining 

Door krachttraining kan je zeker ook afvallen in plaats van dat je aankomt door meer spiermassa. Krachttraining zorgt er inderdaad voor dat je meer spiermassa krijgt, maar het spierweefsel dat je opbouwt verbruikt veel meer energie dan het vetweefsel. Doordat je je spieren traint, verbruik je meer energie. Door het trainen van je spierweefsels verbruik je zelfs energie als je aan het rusten bent. Ook is krachttraining goed voor een strakker en gespierd lijf (als dat je doel is). 

Let op!

Zodra je begint met sporten hoef je niet te verwachten dat je na een paar weken al meteen je gewenste resultaat hebt. Afvallen kost nou eenmaal tijd, hoe jammer dat soms ook kan zijn. Wees ook niet bang als je op de weegschaal niet veel kilo’s kwijtraakt. Je vet wordt nou eenmaal omgezet in spieren en die spieren wegen ook zeker wat. Je merkt dat je afvalt vaak eerder aan je kleding die losser gaat zitten. Ook is het belangrijk om rustig te starten. Je lichaam heeft soms tijd nodig om conditie en spieren op te bouwen. Zodra jij meteen voor het uiterste gaat is de kans op blessures vele malen groter.