Afvallen door hardlopen: dit moet jij weten

Je kunt afvallen op veel verschillende manieren. Bij afvallen gaat het immers om gezond eten en bewegen. Elke vorm van bewegen is goed. Als je laagdrempelig wilt beginnen, kun je bijvoorbeeld gaan wandelen. Als je uiteindelijk de smaak te pakken hebt kun je hier ook een andere vorm van beweging aan toevoegen. Het is afhankelijk van je doelen welke sport hier goed op aansluit. Deze blogpost gaat over afvallen door middel van hardlopen. Zo weet jij of dit bij je past! 

Voordelen van hardlopen 

Door hard te lopen bouw je jouw conditie op. Wanneer je dit vaker doet, ga je uiteindelijk ook verschil merken. Je kunt dan steeds verder rennen. Het gevoel dat je steeds verder kunt rennen en echt vooruitgang boekt is heel erg fijn. Ook versterk je je spieren. Met name jouw benen uiteraard, maar ook jouw core wordt getraind tijdens het hardlopen. Een ander voordeel van hardlopen is dat het een eenvoudige sport is om mee te beginnen. Je hebt alleen maar een paar goede schoenen en sportkleding. Je kunt altijd en overal hardlopen, dit maakt het ook een redelijk makkelijke sport om te beoefenen. 

Tips afvallen door hard te lopen 

Hier volgen 5 verschillende tips die voor jou van belang kunnen zijn als je wilt beginnen met hardlopen. 

Tip 1: Stel realistische doelen

Deze eerste tip is vrij belangrijk. Stel voor jezelf een realistisch streefgewicht. Op deze manier blijf je gemotiveerd en lijkt jouw einddoel niet onmogelijk. Het is ideaal om rond de 1 kilo per week af te vallen, meer dan dat is te veel. Doe het rustig aan, als je te hard van stapel gaat met je nieuwe levensstijl is het moeilijker om dit vol te houden. Begin eerst met kleine veranderingen. 

Tip 2: Blijf jezelf pushen 

Het is belangrijk om tijdens het hardlopen goed te luisteren naar je lichaam, en niet te hard van stapel te gaan. Ook is het belangrijk om genoeg rustdagen te nemen. Blijf jezelf wel pushen om veel uit je trainingen te halen. Zo boek je steeds verbetering. Als dit je doel is kan die verandering erg motiverend zijn. Blijf jezelf pushen om consistent te blijven met hardlopen. 

Tip 3: Eet gezond

Door gezond te eten val je uiteindelijk af. Om af te vallen moet je meer calorieën verbruiken dan je binnenkrijgt. Kijk dus goed naar wat jouw eetpatroon is en wat je kunt doen om dit te verbeteren. Vervang bijvoorbeeld die ene ongezonde snack + door een stuk fruit. Je kunt ook proberen om in plaats van een zak chips leeg te eten, een kleinere portie in een schaaltje te doen. Probeer maaltijden te zoeken waar je lang verzadigd van bent. Voedzame maaltijden gaan je zeker helpen in je hardloop journey, je lichaam moet ergens op kunnen rennen. 

Tip 4: Eten na de training

Wellicht heb je na je hardlooptraining niet meteen honger. Toch is het goed om wat te eten. Wanneer je lichaam tot rust is gekomen na de training heb je vaak enorm veel honger. Hierdoor kun je het beste binnen een uur na de training al wat voeding tot je nemen. Zo voorkom je latere vreetbuien. 

Tip 5: Combineren met krachttraining

Door een keer per week hard te lopen ga je niet afvallen. Als je echt vet wilt verbranden kun je het beste wat vaker hardlopen, of bijvoorbeeld hardlopen combineren met krachttraining. Op deze manier heb je ook wat afwisseling en houd je het afvallen ook leuk. 

Veelgestelde vragen over afvallen door hardlopen

Is hardlopen een effectieve manier om af te vallen?

Ja, hardlopen kan een effectieve manier zijn om calorieën te verbranden en gewicht te verliezen, mits gecombineerd met een gezond dieet.

Hoe vaak moet ik hardlopen om af te vallen?

Drie tot vier keer per week is ideaal, maar begin rustig en verhoog geleidelijk de frequentie.

Moet ik lange afstanden rennen om gewicht te verliezen?

Nee, zowel korte, intensieve intervaltraining als langere duurlopen kunnen helpen bij gewichtsverlies.

Wat moet ik eten voor en na het hardlopen?

Kies voor een lichte, koolhydraatrijke snack. Na het hardlopen: Eet eiwitrijk voedsel om spieren te herstellen.

Kan ik gericht vet verliezen door te hardlopen?

Nee, vetverlies is over het algemeen gelijkmatig over het lichaam. Een gezonde levensstijl is cruciaal.

Hoe voorkom ik blessures tijdens het hardlopen?

Draag goede schoenen, doe een warming-up, en luister naar je lichaam. Bouw geleidelijk aan op.

Wat is de beste tijd om te hardlopen voor gewichtsverlies?

De beste tijd is wanneer het in je schema past en je consistent kunt zijn. Sommige mensen geven de voorkeur aan ’s ochtends voor het ontbijt.

Hoe meet ik mijn voortgang?

Houd je afstand, snelheid en gewicht bij. Maar onthoud dat niet alle vooruitgang zichtbaar is op de weegschaal.

Moet ik naast hardlopen ook andere oefeningen doen?

Krachttraining en flexibiliteitsoefeningen zijn waardevolle aanvullingen om spieren te versterken en blessures te voorkomen.

Wat als ik geen plezier heb in hardlopen?

Zoek naar andere vormen van beweging die je leuk vindt. Het belangrijkste is consistent blijven met fysieke activiteit.