Wedstrijden van volleybal: hoe zit het precies in elkaar?

volleybalwedstrijd

Wanneer je aan de sport volleybal doet, dan is het natuurlijk van belang dat je ook wedstrijden gaat spelen. Het is mooi om te zien dat je dan alles kunt toepassen in de wedstrijden. Wedstrijden met volleybal is soms best complex om te begrijpen, daarom is het belangrijk dat je van tevoren weet wat je allemaal te wachten staat. Hieronder leggen we je precies uit wat je allemaal kunt verwachten tijdens een volleybalwedstrijd en hoe het precies in elkaar zit. 

Het volleybalteam

Het begint natuurlijk met een team samenstellen van een paar fanatieke volleyballers. Zo heb je in een volleybalveld in een team zes spelers in het veld staan die aan het spelen zijn. Daarnaast heb je natuurlijk ook een paar spelers op de bank die in kunnen springen, mocht dat nodig zijn. In het veld heb je een paar posities die worden opgevuld. Zo heb je twee buitenspelers nodig, twee middenspelers, een spelverdeler en een diagonaal. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om als team een libero in te stellen die op de plek van de midden in het achterveld staat. Op die manier krijgt de spelverdeler de perfecte paas en kun je de rally gemakkelijk uitspelen. 

Duur van een wedstrijd

Voordat je een wedstrijd gaat spelen is het natuurlijk wel van belang dat je weet hoe een volleybalwedstrijd in elkaar steekt. Zo worden er bij een normale volleybalwedstrijd vier sets gespeeld. Deze sets gaan tot de 25 punten voor een team. Je doel is dus om alle vier sets te winnen en dus 25 punten per set te spelen. Toch kan het zijn dat het net iets anders loopt. 

Bij een wedstrijd kan het zijn dat het 24-24 staat, dan moet je doorspelen totdat een team met twee punten verschil heeft gewonnen. Ook kan het zijn dat je in sets gelijk gaat staan. Zo kan de uitkomst zijn dat het 2-2 in sets staan, dus beide teams hebben twee sets gewonnen. Dan wordt er nog een set gespeeld tot de 15 punten. Wie er die set heeft gewonnen, heeft de hele wedstrijd gewonnen.

volleyballers

Competitie

Als laatste is het natuurlijk verstandig dat je weet hoe een volleybalcompetitie werkt. Er zijn meerdere competities waar je team aan deel kan nemen. Toch is het van belang dat je weet dat je je niet overal voor in kan schrijven. Er wordt namelijk streng gekeken naar het niveau van wat je speelt.

In een volleybalcompetitie zitten er ongeveer twaalf teams in een poule. Deze teams spelen allemaal hetzelfde niveau. Je moet tegen elk team twee keer spelen. Een keer uit bij de tegenstander en een keer thuis in jullie eigen sporthal. Aan het einde van het seizoen wint de partij met de meeste punten en is dus kampioen! Pak dus snel je volleybalspullen bij elkaar en geniet van een leuk seizoen met elkaar.

Veelgestelde vragen over een wedstrijd van volleybal

Hoeveel spelers zitten er in een volleybalteam tijdens een wedstrijd?

Een standaard volleybalteam heeft zes spelers op het veld.

Wat zijn de basisregels voor het winnen van een set in volleybal?

Een team wint een set door als eerste 25 punten te behalen (met een verschil van minstens 2 punten). Als de wedstrijd gelijk staat, gaat de set door tot een van de teams een voorsprong van 2 punten heeft.

Hoeveel sets zijn er in een volleybalwedstrijd?

Meestal wordt een volleybalwedstrijd gespeeld als een best-of-five, wat betekent dat het eerste team dat drie sets wint, de wedstrijd wint. In lagere competities worden er vier sets gespeeld.

Hoe werkt de rotatie in volleybal?

Spelers moeten in een bepaalde volgorde roteren als hun team het recht op service heeft. De speler aan de rechterkant van het achterveld gaat naar het servicerend gebied.

Wat gebeurt er als de bal tijdens een rally het plafond raakt?

Als de bal het plafond raakt en aan de kant van het team blijft dat de rally speelt, gaat het spel gewoon door. Als het naar de andere kant van het net gaat, is het een punt voor het andere team.

Wat is een aanvalsfout in volleybal?

Een aanvalsfout treedt op wanneer een speler een fout maakt bij het aanvallen van de bal, zoals het raken van het net tijdens een aanvalsslag.

Wat is de rol van de libero in volleybal?

De libero is een gespecialiseerde verdediger die het veld in en uit kan gaan zonder te roteren en wordt vaak ingezet voor verdedigende doeleinden.

Hoeveel time-outs heeft elk team tijdens een set?

Elk team heeft meestal twee time-outs per set om te gebruiken voor strategische besprekingen.

Wat gebeurt er als een team de bal twee keer achter elkaar aanraakt?

Als een team de bal twee keer achter elkaar aanraakt (behalve bij de blokverdediging), resulteert dit in een punt voor de tegenpartij.

Wat gebeurt er als een team een fout begaat bij het serveren?

Als een team een fout begaat bij het serveren, zoals een voetfout of een serveerfout, resulteert dit in een punt voor de tegenstander.