De belangrijkste regels van volleybal in een notendop

Volleybal is een best ingewikkelde sport. Al helemaal als je er niks mee hebt is het spel heel lastig te volgen. Als je geïnteresseerd bent in de sport is het natuurlijk wel belangrijk dat je de belangrijkste regels op een rijtje hebt. Hieronder lees je de belangrijkste regels van volleybal.

Drie keer overspelen

Met volleybal is het erg belangrijk om zoveel mogelijk punten te scoren: wie het eerst bij de 25 is heeft de set gewonnen. Je hebt twee teams tegenover elkaar, belangrijk om te weten is dat je drie keer mag overspelen met je eigen team. Je hebt meestal de pass, de setup en de aanval om zo snel mogelijk een puntje te scoren. Wanneer je vier keer overspeelt, dan wordt je afgefloten omdat het absoluut niet is toegestaan in de sport.

Fout bij de serve

Je begint een volleybalwedstrijd altijd met serveren, dit kan zowel onderhands als bovenhands. Belangrijk is dat je met een slag de bal over het net weet te krijgen. Maar met de serve kan er nog best wel eens wat misgaan. Je moet namelijk opletten dat je niet met je voeten over de achterlijn gaat als je nog niet geserveerd hebt. Dan heb je namelijk voetfout gemaakt en dat is niet toegestaan. Verder mag je de bal maar een keer opgooien met een bovenhandse service, en niet vaker. Dit zijn veel voorkomende fouten bij de opslag van volleybal. 

Netfout

Bij volleybal is het heel belangrijk dat je goed oplet vooraan het net. Het kan namelijk zo zijn dat de bal te scherp op de netrand valt waardoor je per ongeluk in het net terecht komt. Helaas mag je het net niet aanraken tijdens volleybal. Dit is omdat je niet wilt dat er ongelukken komen op het veld. Het is namelijk zo dat als je met je voeten over de middellijn stapt en met je hoofd in het net terecht komt, dat dan de tegenstander gevaar loopt. Je wilt natuurlijk niet dat er enkels breken dus daarom is het van belang dat je het net niet aanraakt tijdens een rally.