Een volleybaltraining voorbereiden: dit kan niet missen

volleybaltraining

Wanneer je wilt gaan volleyballen, dan is het natuurlijk prettig als je een trainer hebt die voor je klaarstaat. Voor volleybal is training namelijk essentieel en daarom is het goed om dit eens onder handen te nemen. Een volleybaltraining is namelijk belangrijk om goed op te bouwen. Niet alleen voor het team is ritme fijn, ook voor de trainer is het prettig om te zien hoe het team beter wordt. Om deze redenen is het van belang om een goede training voor te bereiden. Hieronder lees je precies wat niet kan ontbreken op een volleybaltraining.

Een goede warming-up

Allereerst is het goed om de spieren van je spelers eens goed op te warmen. Vooral als het winterseizoen eraan komt, is het belangrijk om je spieren goed op te warmen voordat je volledig kunt gaan sporten. Op die manier wordt namelijk de kans op blessures een stuk minder. Daarnaast is het leuk om met je team even rustig in te lopen, om elkaar even bij te praten enzovoorts. Kies daarom voor een warming-up niet te heftige oefeningen en laat je team even rustig hun lichamen warm maken, om op die manier zonder zorgen te kunnen volleyballen.

volleyballer

Oefeningen voor je techniek

Daarnaast is het ook verstandig om dingen aan te pakken die in de wedstrijd misschien niet zo lekker lopen. Zo kan het zijn dat de pass nooit goed bij de spelverdeler aankomt, kies er daarom voor om de pass op een goede manier te trainen. Zo is het van belang dat je de verschillende passen onder de knie krijgt. Denk hierbij aan de servicepass. Als de tegenstander aan het serveren is, dan is het van belang dat je als team ervoor zorgt dat de bal bij de spelverdeler terechtkomt. 

Daarnaast moet je als team ook een rallypass kunnen brengen bij de spelverdeler. Dit kun je doen door verschillende oefeningen. Je trainer kan veel ballen in het veld gooien en jij moet het samen met je team maar oplossen. Op die manier zit je er in de wedstrijd veel beter bij en kun je lekker gaan passen.

Leuke spelletjes tussendoor

Als laatste is het natuurlijk ook belangrijk dat de volleybaltraining leuk blijft. Het kan dus zijn dat je veel verschillende mensen in je team hebt zitten. Daarom is het ook goed om even lekker stoom af te blazen met elkaar. Er zijn genoeg leuke spelletjes die je kunt spelen. Denk hierbij aan king of the court waarmee je punten aan een kant kunt verdienen. Split je team op in groepjes van drie en probeer zoveel mogelijk punten te scoren.

Veelgestelde vragen over een volleybaltraining

Hoe vaak moet ik trainen om een betere volleyballer te worden?

De frequentie van je training hangt af van je doelen en beschikbare tijd, maar regelmatige training is essentieel om je vaardigheden te verbeteren. Veel spelers trainen meerdere keren per week.

Wat moet ik dragen tijdens een volleybaltraining?

Meestal draag je een volleybaltenue, bestaande uit een shirt en shorts, en sportschoenen met goede grip op de zaalvloer. Vergeet ook je kniebeschermers niet.

Hoe kan ik mijn sprongkracht verbeteren voor aanvallen en blokkeren?

Sprongkracht kan worden verbeterd door specifieke oefeningen, zoals plyometrische training en krachttraining voor de benen.

Welke basistechnieken moet ik leren tijdens volleybaltraining?

Je moet de basistechnieken van serveren, passen, aanvallen, blokkeren en verdedigen onder de knie krijgen.

Hoe kan ik mijn serveertechniek verbeteren?

Serveertechniek kan worden verbeterd door veel te oefenen en mogelijk met de hulp van een coach.

Wat is de rol van een libero en hoe kan ik een betere libero worden?

Een libero is een gespecialiseerde verdediger. Om een betere libero te worden, moet je werken aan je verdedigende vaardigheden en nauwkeurige passes.

Hoe kan ik mijn reactietijd en wendbaarheid verbeteren voor snellere reacties op het veld?

Oefeningen gericht op reactiesnelheid, behendigheid en snelheid kunnen helpen om sneller te reageren tijdens wedstrijden.

Hoe kan ik me voorbereiden op volleybaltraining en blessures voorkomen?

Zorg voor een goede warming-up, draag de juiste uitrusting, en werk aan flexibiliteit en kracht om blessures te voorkomen.

Wat zijn goede drills om als team te oefenen tijdens volleybaltraining?

Drills voor teamoefening kunnen gericht zijn op samenwerking, communicatie en het verbeteren van teamspelvaardigheden.

Hoe kan ik mijn volleybalvaardigheden blijven verbeteren buiten de trainingen?

Blijf oefenen en werk aan je conditie en techniek, en overweeg deel te nemen aan zomer- of clubcompetities voor extra ervaring.