Zwemmen na je blessure, waarom is dit goed?

Wist jij dat zwemmen of oefeningen in het water, tijdens of na een blessure erg goed is? Tijdens het revalideren is het erg goed om oefeningen te doen in het water, maar waarom is dit nou eigenlijk zo en hoe werkt dit? Hieronder kun je het lezen.

Voordelen

Het is bewezen dat oefeningen in het water het herstelproces van een blessure versnelt. Je bent in het water namelijk gewichtloos. Hierdoor zal je bijna geen pijn voelen, terwijl je toch oefeningen doet. Terwijl je deze oefeningen uitvoert zal het herstel beginnen. Als je dit buiten het zwembad doet, zal je meer pijn ervaren. Dit is iets wat je juist wilt ontlopen, hierdoor is zwemmen met een blessure een goede stap tot genezing. 

Spierkracht

Tijdens het herstellen in water, is het bewezen dat je meer spierkracht opbouwt. Je komt dus sterker terug van een blessure. Het wordt aangeraden om in water te revalideren als je een blessure aan je benen of schouders hebt. Na het revalideren is het gebleken uit het onderzoek van de Finse Universiteit in Jyvaskyla dat sporters een stuk meer kracht hebben bij het strekken en buigen van bijvoorbeeld de knieën. Ook zal de spieropbouw ontzettend omhoog gaan. Bij zwemmen span je namelijk bijna al jouw spieren aan. Dit heeft ook weer voordelen, aangezien je zo minder vatbaar wordt voor andere blessures.

Blessures

Als je een zware of belastende sport beoefend, zitten blessures in een klein hoekje. Bij zwemmen is dit niet het geval. Zwemmen is een van de weinige sporten waar je niet snel een blessure van oploopt. Zwemmen is natuurlijk niet geheel zonder blessurerisico, want je kunt wel een blessure oplopen tijdens het zwemmen, maar dit gebeurt niet vaak. Daarom is zwemmen ideaal voor het verhelpen van zware blessures, aangezien je je blessure niet zal verergeren. 

Gezond

Zwemmen is een sport die erg goed is voor je gezondheid. Zodra je een blessure hebt, is het van belang om toch fit te blijven. Zwemmen kan helpen om jouw conditie op peil te houden. Daarnaast krijg je door het zwemmen stevigere botten en een goede botdichtheid, hierdoor zal je minder kans hebben op botbreuken of kneuzingen.