Tips en tricks zodat je alle volleybalposities kunt herkennen

Iedereen die op volleybal zit kan erover meepraten: de verschillende soorten posities. Bij volleybal zijn dat er maar liefst vijf. Nu heeft iedere positie een andere functie waardoor het voor een buitenstaander heel moeilijk wordt om het spel te volgen. Hierbij dus uitleg over de verschillende posities van volleybal.

De posities

Voordat we het kunnen begrijpen moeten we eerst kijken naar de verschillende soorten posities en de taken van elk persoon.

  • De spelverdeler: De spelverdeler is de persoon die bijna altijd de tweede bal pakt in een rally. Hij of zij geeft een set up naar een van de aanvallers. De aanvallers kunnen dan proberen bij de tegenstander een punt te scoren. De spelverdeler staat meestal aan de rechterkant
  • De passer-loper: De passer-loper is een speler die voornamelijk aan de linkerkant staat. De passer-loper doet alles: van de bal naar de spelverdeler passen, naar keihard de bal smashen in het veld van de tegenstander. In het veld staan altijd twee passer-lopers.
  • De middenspelers: De middenspelers zijn meestal de lange mensen voor aan het net. De taak van een middenspeler is heel simpel: de bal keihard smashen in het veld van de tegenstander. Ook is een midden belangrijk voor het blok: de persoon die de tegenstander blokkeert. Zo kan de tegenstander moeilijker bij jou scoren. 
  • De libero: De libero is de stofzuiger van het veld: want de libero heeft elke bal. Over het algemeen is een libero heel erg goed in passen en daarom staat de libero altijd achterin het veld. Het opvallende aan een libero is dat hij of zij een ander kleur shirt aan heeft.
  • De diagonaal: De diagonaal passt over het algemeen niet mee. De diagonaal staat altijd bij de spelverdeler aan de rechterkant. Ook de diagonaal valt aan. Als de set up achterover gegeven wordt dan is die voor de diagonaal

Wissel midden en libero

In een wedstrijd heb je vast wel eens gezien dat een libero nooit aan het net komt te staan. Dit is omdat de libero wisselt met de midden. De midden staan in de rotatie voor aan het net. En de libero staat in de rotatie achteraan in het veld. Dit is omdat de midden niet goed kan passen en een libero juist wel. Andersom geldt dat natuurlijk ook, de midden is namelijk veel beter voor aan het net dan de libero. In het veld heb je in totaal twee middens en een libero.