Hoe bereid ik mij voor op een paardrijwedstrijd?

Voor het eerst een wedstrijd rijden is altijd even spannend. Niet alleen als ruiter maar ook voor het paard. Een nieuwe omgeving, nieuwe mensen en veel prikkels. Hoe bereid je jezelf en je paard nou voor op een wedstrijd?

Voorbereiding

Als je dressuur rijdt is het belangrijk dat je je proef kent. Het wordt natuurlijk wel voorgelezen maar het is fijn en het geeft rust als je hem gewoon kent. Dit voorkomt dat je gestrest op je paard zit waardoor je paard ook onrustig wordt. Manieren om te oefenen is natuurlijk op je paard, maar het kan ook thuis. Pak pen en papier en teken een bak op papier en kleur de proef met een stift of pen. Als je op een springwedstrijd gaat kan je je natuurlijk niet zo goed voorbereiden op het parcour. Zorg dat je op tijd aankomt op locatie zodat je eventueel alvast kan kijken bij anderen waardoor je het parcour goed in je hoofd hebt.

Benodigdheden

Zorg dat je voorbereid weggaat. Maak bijvoorbeeld een lijst met alles wat je mee moet nemen en vink het af. Zorg ook dat je je trailer of auto alvast een dag van tevoren inpakt zodat je de dag zelf geen stress hebt. Een voorbeeld van spullen die je moet meenemen is natuurlijk kleding, een wedstrijd rij je niet in je normale paardrijkleding. Dit doe je in een witte broek en een colbert over een blouse.

Bereid je paard voor

Weet je van je paard dat hij rustig in z’n stal staat, vlecht dan de avond van tevoren alvast in. Weet je dat jouw paard druk is in de stal zorg dan dat je de dag zelf op tijd op stal bent om dit te doen. Verder is het belangrijk dat je je paard alvast voorbereidt op een nieuwe locatie, er zullen namelijk veel mensen zijn en veel prikkels op je paard afkomen. De jury zit vaak in een auto, zo kan je bijvoorbeeld een aantal keer langs een stilstaande auto rijden om je paard te laten wennen aan de omgeving.

Nu alleen nog de bak in een gaan met die banaan! Focus op jezelf en je paard. Denk niet om de mensen om je heen. Gaat er iets mis? Gewoon doorgaan, kan gebeuren. Succes!