Is paardrijden een sport of niet?

‘Je paard doet al het werk’, ‘Je zit alleen maar stil’ en ‘Het paard beweegt, maar jij niet’. Dit zijn veel voorkomende opmerkingen. Ben of ken jij iemand die dit altijd zegt? Lees dan vooral verder!

Paardrijden is wél een sport

Laten we gelijk met de deur in huis vallen, paardrijden is een sport. De betekenis van sport is lichamelijk en mentaal in competitieverband of recreatief bewegen. En dat doen ruiters absoluut.

Fysieke beweging

Ruiters gebruiken veel spieren. Tijdens het rijden worden de kuitspieren, schouders, rugspieren en je binnen en buiten spieren gebruikt. Naast dat het soms erg intensief kan zijn, zijn paard en ruiter een team. Als je op een paard gaat stilzitten zoals altijd wordt gezegd, dan kan ik je vertellen dan gebeurt er helemaal niks. Je moet dus zeker wel iets doen om je paard vooruit te krijgen of om hem iets te laten doen. Doe jij niks, dan doet je paard ook niks. Als ruiter stuur je je paard aan om bepaalde dingen te doen. 

Denksport

Naast dat het lichamelijk energie vergt moet je mentaal ook sterk zijn. Paarden zijn sterke dieren, maar zijn ook gevoelig. Ze voelen het feilloos aan als jij bijvoorbeeld zenuwachtig bent. Als jij bang of zenuwachtig bent dan wordt jouw paard dit ook, daarom moet je mentaal ook sterk en zeker van jezelf zijn. Als je wat onzeker op je paard zit kan hij onverwachte dingen gaan doen en dat kan erg gevaarlijk zijn. Paarden zijn sterke, grote en zware dieren. Als er iets gebeurt kan het dan ook flink mis gaan. Naast het rijden van een paard is de verzorging ook nog eens erg intensief. 

Het verschil tussen paardrijden en andere sporten

Paardrijden is minder intensief als andere sporten zoals, voetbal, basketbal of volleybal. Bij deze sporten verbrand je ook veel meer calorieën maar paardrijden is dus zeker wel een sport. Paardrijden is een moeilijke sport die niet door iedereen beoefend kan worden.