Yoga voor beginners: hier 4 tips die je kunnen helpen

yoga voor beginners

Veel mensen zijn te spreken over yoga: het schijnt goed voor je lichaam te zijn, je wordt er sterker van en daarnaast kun je er ook lenig van worden. Het is dan ook logisch dat je eraan zit te denken om ook te beginnen met yoga. Wil je vanuit huis beginnen met yoga? Dan kan het zijn dat je niet goed weet wat je moet doen of verwachten. Hieronder zetten wij vier tips op een rij die goed van pas kunnen komen.

Tip 1. Haal de juiste benodigdheden in huis

Om je goed voor te bereiden op je eerste yogasessie is het belangrijk om de juiste benodigdheden in huis te halen. Denk onder andere aan geschikte sportkleding waarin jij je prettig voelt. Ook een yogamatje is van groot belang: op dit matje kun je comfortabel alle oefeningen uitvoeren. Daarnaast kun je ook nog andere accessoires aanschaffen, zoals een yogablok

Tip 2. Begin met de eenvoudige oefeningen

Er bestaan meerdere yoga-oefeningen die je kunt uitvoeren. Er zit echter wel een groot verschil tussen deze oefeningen. De ene oefening is voor de beginner, terwijl de andere oefening voor de ervaren yogi is. Het is belangrijk om als beginner te kiezen voor de eenvoudige oefeningen. Een aantal eenvoudige oefeningen zijn:

  • Neerwaatse hond
  • Opwaartse hond
  • Kindhouding
  • Fordward fold
  • Kleermakerszit
Forward fold

Tip 3. Letten op je ademhaling

Een goede yogales gaat gepaard met een goede ademhaling vanuit de buik. Bij yoga moet je je lichaam namelijk tot rust laten komen en daar is een goede ademhaling een belangrijk onderdeel van. Een rustige ademhaling zorgt ervoor dat je hartslag daalt en je lichaam zal ontspannen. Toch kan het lastiger zijn dan je denkt om je ademhaling onder controle te hebben. Wel zijn er meerdere ademhalingsoefeningen die je kunt doen om je ademhaling onder controle te krijgen.

Tip 4. Oefening baart kunst

Yoga is niet de meest eenvoudige sport die er bestaat. Wanneer je voor de eerste keer yoga gaat beoefenen, is de kans natuurlijk aanwezig dat het niet helemaal lukt zoals je wil. In dit geval is het belangrijk om niet meteen op te geven. Je weet immers wat ze zeggen: oefening baart kunst. Hoe vaker je yogaoefeningen uitvoert, hoe soepeler je wordt en hoe eenvoudiger het uiteindelijk wordt. Wellicht kun je deze tips eens doornemen hoe je moeilijke posities vol kunt houden. Voor je het weet ben je een ervaren yogi!