Alle onderdelen van tienkamp

Tienkamp is natuurlijk een heel bekend onderdeel van atletiek. Het wordt voornamelijk beoefent door mannen en een hele tienkamp is niet niks. Je hebt tien onderdelen waarin je de beste moet zijn. Hieronder lees je precies welke onderdelen er allemaal horen bij de tienkamp.

Werponderdelen

Bij de tienkamp heb je verschillende categorieën waaronder de werponderdelen. Als eerste heb je het onderdeel kogelstoten, je moet met een kogel zover mogelijk gooien. Je  moet een paar rondjes draaien en dan een kogel stoten van ruim zeven kilo, die je maximaal 23 meter kunt gooien.

Naast kogelstoten kun je ook discuswerpen. Bij discuswerpen is het belangrijk dat je na anderhalve draai de discus op een gecontroleerde manier weg kunt gooien. Dit doe je door middel van veel kracht, een goede techniek en controle over je lichaam.

Als laatste van de werponderdelen heb je speerwerpen. Bij speerwerpen is het de bedoeling dat je met een speer zover mogelijk gooit. Handig is om de speer bovenhands te gooien, ook hierbij is een goede techniek van groot belang.

Springonderdelen

Als eerste bij de springonderdelen moet je gaan verspringen. Bij verspringen heb je weinig hulpmiddelen om je zover mogelijk te laten springen, het enige wat je hebt is een aanloop, een afzetbalk en een zandbak waarin je kunt landen. Bij verspringen heb je veel snelheid en kracht nodig om je af te kunnen zetten.

Naast verspringen heb je ook nog het onderdeel hoogspringen. Het woord zegt het al, je moet zo hoog mogelijk kunnen springen bij dit onderdeel. Bij hoogspringen heb je een goede techniek nodig om over de balk te kunnen springen. 

Ook heb je bij de springonderdelen het onderdeel hinkstapspringen. Dit is over het algemeen een minder bekend onderdeel. Je moet zo ver mogelijk springen door een bepaalde techniek waardoor het springen ook wat lastiger wordt.

Als laatste van de springonderdelen heb je polsstokhoogspringen. Je moet door middel van een polsstok zo hoog mogelijk proberen te springen zodat je gemakkelijk over de balk heen komt. Bij dit onderdeel komt veel kracht kijken bij de aanloop maar ook bij de polsstok heb je veel kracht in je armen nodig.

Looponderdelen

Je raadt het misschien al, bij de looponderdelen moet er gerend worden. Als eerste moet je gaan sprinten. Dit kan op twee verschillende afstanden, op de honderd meter en op de vierhonderd meter. Je moet zo snel mogelijk naar de finish rennen voor dit onderdeel.

Naast sprinten moet je ook gaan hordelopen. Je moet rondes rennen met allemaal hordes op je pad waar je overheen moet springen. Je doel is om zo snel mogelijk naar de finish te rennen zonder dat je een van de horden raakt.

Als laatste onderdeel heb je een 1500 meter sprint. Je moet zo snel mogelijk naar de finish rennen en wellicht heb jij de gehele tienkamp wel gewonnen!