Alle voordelen van zwemmen

Hou je van zwemmen, maar doe je het eigenlijk te weinig? Overweeg je om op een zwemgroep te gaan maar twijfel je nog? Hier heb je alle voordelen van zwemmen!

Verbetering van de conditie

Zwemmen helpt erg snel bij het verbeteren van je conditie. Door veel te zwemmen vergroot je je longinhoud waardoor je een stuk minder snel vermoeid raakt bij een inspanning. Als je wil zwemmen met als doel om je conditie te verbeteren, is het aan te raden om een schema te gebruiken.

Verbranden van calorieën

Als je wil afvallen is zwemmen ook een goede optie. Als je een half uur fanatiek gezwommen hebt, heb je meestal al 300 calorieën verbrand. Dit hangt natuurlijk wel af van je je lichaamsgewicht en zwem intensiteit. Het verschilt eigenlijk per situatie, maar dat je er (veel) calorieën mee verbrand is een ding dat zeker is.

Afvallen

Zoals hierboven al benoemd is, is dat je calorieën verbrandt met zwemmen. Als je echt een doel voor ogen hebt, bijvoorbeeld als het gaat om afvallen, is regelmatig zwemmen een goede optie. Zwemmen is namelijk een duursport. Hardlopen en fietsen zijn ook duursporten. Duursporten zorgen voor vetverbranding. In tegenstelling tot explosieve sporten: daar verbrand je koolhydraten mee, denk aan fitness en voetbal. Als je dus wil afvallen kun je het best kiezen voor een duursport; zwemmen is dus in dit geval een goede keuze.

Vermindert kans op ziektes

Zwemmen verlaagt je bloeddruk en cholesterolniveau, waardoor de kans op hart- en vaatziekten een stuk kleiner is. Het is dan wel belangrijk om meer dan één keer per week te zwemmen, anders heeft het weinig nut. Om minder kans te maken op deze ziektes moet je zeker wel drie keer in de week een half uur actief moeten zwemmen. 

Minder stress

Elke sport werkt stress verminderend, zo ook bij zwemmen. Tijdens het sporten – en in dit geval zwemmen – wordt het stofje endorfine aangemaakt. Dit wordt ook wel het geluk hormoon genoemd, hierdoor voel je minder pijn. Ook ontspannen je spieren als je in het water ligt; deze combinatie zorgt voor meer energie en minder stress.

Betere nachtrust

Als je regelmatig zwemt verbetert je nachtrust. Dit komt omdat je je lichaam inspant en daardoor vermoeid raakt. Ook heb je door het zwemmen minder stress, waardoor je sneller in slaap valt.