Wat zijn de belangrijkste regels voor het darten?

Veel mensen kennen de sport darten wel. Maar niemand heeft echt door dat het daadwerkelijk een sport is. Dat is het natuurlijk wel. Maar wat zijn de nu de belangrijkste regels? En als we het toch over de regels hebben, hoe zit het met de puntentelling?

De belangrijkste regels op een rijtje

Bij elke sport horen natuurlijk regels. Dus bij de sport darten ook. Als eerste heb je drie dartpijlen nodig waarmee je moet gooien op het dartbord. Als je gooit moet je minimaal 2,37 meter vanaf het dartbord staan. Elke speler begint met 501 punten. De bedoeling is dat de punten precies op nul komen te staan. Per beurt moet je drie dartpijlen gooien. De punten die je gooit op het bord worden van de beginnende 501 punten afgetrokken. Het team dat als eerste op de nul komt heeft het potje gewonnen. Een potje bij het darten noem je een leg. Een set bestaat uit drie legs. In een wedstrijd speel je negen legs, dus drie sets. Als een speler al vijf legs gewonnen heeft is de wedstrijd ook afgelopen, aangezien de tegenstander geen kans meer maakt om nog te winnen.

Puntentelling

Het werd net al even kort benoemd dat elk team begint met 501 punten en dat die punten precies op nul moeten komen. Maar nu zullen we de puntentelling op het bord zelf bespreken. In het midden van het bord zit de bullseye, deze bullseye is vijftig punten waard. Gooi je op een wit of zwart vlak van een getal, is het gewoon het puntenaantal van dat getal. Bijvoorbeeld je gooit op het witte vlak van de negen dan heb je negen punten behaald. Ook heb je twee ringen. Als je in de binnenste ring gooit worden je punten verdubbeld. In de buitenste ring worden de punten drie keer zoveel waard.