Bewegen door poweryoga: zo werkt het

poweryoga

Misschien ben je al wel bekend met de gewone versie van yoga. Even voor de beginners: met yoga oefen je mindfulness en beweeg je tegelijkertijd jouw lichaam. Op deze manier train je door het aannemen van bepaalde houdingen jouw evenwicht en stabiliteit. Ook train je door yoga, je ademhaling en leer je meer in het moment te zijn. ‘Gewone’ yoga heeft dus veel voordelen. Er bestaat ook iets genaamd poweryoga, maar wat is dit nou eigenlijk? 

Wat is poweryoga? 

Je hoort het wellicht al in de naam, maar poweryoga is een actievere en intensere versie van normale yoga. De focus van poweryoga ligt op andere punten. Het is een dynamische en krachtige oefening. Hierdoor wordt de aandacht en focus meer gelegd op de lichamelijke uitdaging van yoga in tegenstelling tot het mindfulness aspect.

Bewegen met poweryoga

Poweryoga is dus vooral geschikt voor de mensen die minder interesse hebben in de geestelijke voordelen van yoga. Bij poweryoga ligt de focus nou eenmaal meer op het lichamelijke aspect. Het is voor je lichaam een grotere uitdaging dan reguliere yoga. 

Bij deze vorm van yoga neem je elke keer dat je het uitvoert weer andere houdingen aan, het is nooit hetzelfde. Ook wordt de focus steeds op verschillende spieren gelegd. Deze train je met de weerstand van jouw eigen lichaamsgewicht. Dit maakt poweryoga ook goed voor spiergroei. Uiteraard verbetert poweryoga nog steeds jouw flexibiliteit en mobiliteit. 

Poweryoga

Afgeleid van Ashtanga Yoga

Poweryoga is afgeleid van Ashtanga Yoga. Dit is dus een actievere versie waarbij de posities feilloos in elkaar overlopen. Het einde van de ene oefening vormt namelijk het begin van de volgende positie. Bij Ashtanga Yoga staan de houdingen die je uitvoert wel vast (bij poweryoga dus niet). Ook is het een actievere versie van ‘normale’ yoga. Ashtanga Yoga is actiever en met deze manier van yoga verbrand je meer calorieën. Het is dus een fijne manier van bewegen voor mensen die willen afvallen of veel zitten overdag.

Waar moet je op letten tijdens poweryoga?

Bij poweryoga maak je steeds gebruik van verschillende oefeningen. Het is belangrijk om de posities goed uit te voeren. Denk dus goed na over de volgende dingen, is je ademhaling goed?, voer je de houding goed uit?, en voelt de oefening goed? Die laatste is uiteraard niet onbelangrijk, want als je de houding goed uitvoert hoor je het wel wat te voelen bij de spieren waar de oefening op gericht is. 

Yoga kan heel simpel lijken, maar is vaak zwaarder dan je denkt. Onderschat het niet en veel yoga-plezier!

Veelgestelde vragen over poweryoga

1. Wat is poweryoga?

  Poweryoga is een dynamische vorm van yoga die elementen van traditionele yoga combineert met intensieve lichaamsbeweging en krachtige houdingen om kracht, flexibiliteit en balans te bevorderen.

2. Is poweryoga geschikt voor beginners?

Ja, poweryoga kan worden aangepast aan verschillende niveaus, maar het kan uitdagend zijn voor absolute beginners. Het is handig om enige ervaring met yoga of fysieke activiteit te hebben voordat je aan poweryoga begint.

3. Wat zijn de voordelen van poweryoga?

Poweryoga helpt bij het opbouwen van spierkracht, het verbeteren van flexibiliteit, het verminderen van stress, het bevorderen van gewichtsverlies en het vergroten van de algehele fitheid.

4. Heb je speciale uitrusting nodig voor poweryoga?

In principe heb je alleen een yogamat nodig, maar sommige mensen gebruiken ook yoga blokken, riemen en handdoeken voor extra ondersteuning.

5. Word je van poweryoga gespierd?

Ja, poweryoga kan bijdragen aan het opbouwen van spieren, vooral als je regelmatig traint en de houdingen correct uitvoert.

6. Is poweryoga hetzelfde als traditionele yoga?

Nee, poweryoga verschilt van traditionele yoga omdat het meer nadruk legt op fysieke activiteit en krachtige bewegingen, terwijl traditionele yoga zich vaak richt op meditatie en ademhalingsoefeningen.

7. Kan poweryoga helpen bij gewichtsverlies?

Ja, poweryoga kan bijdragen aan gewichtsverlies omdat het een intense fysieke activiteit is die calorieën verbrandt en spieropbouw bevordert.

8. Zijn er risico’s verbonden aan poweryoga?

Zoals bij elke fysieke activiteit, zijn er risico’s verbonden aan poweryoga, zoals blessures als gevolg van verkeerde uitvoering van houdingen. Het is essentieel om naar je lichaam te luisteren, pauzes te nemen wanneer dat nodig is, en het geleidelijk op te bouwen.

9. Hoe verschilt poweryoga van andere vormen van yoga?

Poweryoga is intensiever en sneller dan veel andere vormen van yoga, zoals Hatha of Vinyasa, en legt meer nadruk op kracht en uithoudingsvermogen.

10. Kan ik poweryoga beoefenen als ik blessures of gezondheidsproblemen heb?

Als je blessures of gezondheidsproblemen hebt, is het raadzaam om eerst een arts te raadplegen voordat je met poweryoga begint. In sommige gevallen kan het worden aangepast, maar het is belangrijk om veiligheid voorop te stellen.