Alles over yoga en meditatie

Het beoefenen van yoga is veel meer dan alleen het aanhouden van bepaalde posities. Yoga is namelijk een vorm van mindfulness. Bij yoga moet je in het nu zijn, net als met meditatie. Daarbij houd je je aandacht bij het lichaam en de ademhaling. In dit artikel lees je alles over de combinatie yoga en meditatie, oftewel het beoefenen van mindfulness.

Verschillen tussen yoga en meditatie

Bij yoga gaat het om meer fysieke inspanning, maar de geestelijke ontspanning speelt ook een grote rol. Meditatie is vaak statisch en wordt meestal zittend gedaan. Er zijn ook soorten meditatie waar beweging wél een rol spelen, maar niet zoals bij yoga. Voor beginners kan yoga makkelijker zijn dan meditatie, aangezien je niet puur je aandacht bij jezelf moet houden, maar vooral bij de posities. Bij meditatie staat je geestelijke gezondheid wel voorop. Je leert hierbij hoe je meer afstand kan nemen van je gedachten en gevoelens, zo kun je beter accepteren dat die er zijn.

Overeenkomsten

Zoals net al benoemd werd: bij yoga en meditatie werk je beiden aan je bewustzijn en om meer in het moment aanwezig te zijn. Je krijgt door beide meer rust in je leven. Door mindfulness verbeter je je concentratie. Je accepteert meer dingen die in je leven afspelen. Zo accepteer je jezelf ook beter. Kortom beide beter voor je mentale gezondheid.

Dagelijkse oefening

Waarom zou je dit dagelijks willen doen? Yoga of meditatie doen als rustig momentje voor het slapengaan is heel bevorderlijk voor de slaap. Ook ontwikkel je veel zelfvertrouwen. Je zou yoga en meditatie van elkaar af kunnen wisselen. Op bepaalde momenten heb je meer zin in een fysieke uitdaging en soms juist niet. Als je die fysieke oefening een stapje verder wilt nemen zou je ook pilates kunnen proberen.