Pilates: wat is het en hoe begin je ermee?

pilates

Pilates is een sport waarbij je werkt aan je lichamelijke kracht. Pilates en yoga worden nog weleens door elkaar gehaald, terwijl er wel een boel verschillen tussen deze twee sporten zitten. Hieronder vertellen we je wat Pilates is en hoe je ermee begint. 

Wat is Pilates?

Zoals je wellicht al doet vermoeden, is Pilates een sport. Pilates is een echte workout waarbij je jouw lichaam op verschillende vlakken traint: zo werk je bijvoorbeeld aan je flexibiliteit, maar werk je ook aan het evenwicht en de spierkracht. De geschiedeis van Pilates gaat terug naar de Eerste Wereldoorlog, waarbij Pilates voor het eerst werd uitgeoefend door Joseph Pilates. 

Pilates bestaat uit een aantal principes. Het vormt als het ware de leidraad van de sport. Zo staan de onderstaande principes centraal:

 • Concentratie
 • Ademhaling
 • Controle
 • Centering
 • Precisie
 • Vloeiende beweging
 • Isolatie
pilates sport

Verschil tussen yoga en Pilates

Zoals net al werd benoemd, worden yoga en Pilates vaak door elkaar gehaald. In deze blogpost kun je het een en ander lezen over de verschillen tussen deze twee sporten, maar laten we er nog even beknopt op terugkomen: bij Pilates focus je je vooral op het lichamelijke aspect, terwijl je bij yoga op het lichamelijke én het mentale aspect focust. Yoga is ook zeker een sport, maar daarbij staat de geest ook centraal.

De voordelen van Pilates

Pilates kan worden beschouwd als een echte sport; wanneer je Pilates uitoefent, kun je ook een aantal voordelen verwachten.

Denk bijvoorbeeld aan de fysieke voordelen. Pilates draagt namelijk bij aan een verbeterde flexibiliteit, een verbeterde houding, een versterking van de spieren en een verminderde kans op blessures. Ook mentale voordelen kun je merken, zoals stressvermindering en een verbeterende concentratie.

Hoe begin je met Pilates?

Wil je ook met Pilates beginnen? Dan hebben we hieronder een stappenplan voor je uitgestippeld. 

Raadpleeg een professional

Allereerst is het goed om een professional te raadplegen, zoals een Pilates-instructeur met een certificaat. Deze kan jou de juiste instructies geven, zodat jij goed de sport kan uitoefenen. 

Uitrusting en kleding

Daarnaast is het ook belangrijk om over de juiste uitrusting en kleding te beschikken. Denk bijvoorbeeld aan een matje, maar wellicht wil je ook wel Pilates uitoefenen op verschillende apparaten. Ook comfortabele kleding en stevige schoenen mogen niet missen als je gaat beginnen met Pilates.

Basisoefeningen voor beginners

Als je jezelf hebt voorbereid, kun je een aantal basisoefeningen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan de onderstaande oefeningen.

 • De brug
 • De honderd
 • De roll-up
 • De schaar

Het opbouwen van een trainingsroutine

Als je een aantal oefeningen onder de knie hebt, kun je een trainingsschema aanhouden voor een trainingsroutine. Bij het opstellen van een schema kun je nadenken over de frequentie en duur van de Pilates-sessies. Bovendien is het goed om na te denken over realistische doelen die je wil halen met Pilates.

Veelvoorkomende fouten en valkuilen bij Pilates

Bij iedere sport is het oppassen geblazen voor eventuele fouten en valkuilen, net als bij Pilates. 

Denk aan het overhaasten bij het uitvoeren van de oefeningen, of het aanhouden van een verkeerde lichaamshouding en een verkeerde techniek. Ook het niet luisteren naar je lichaam is een veelvoorkomende fout bij Pilates. Daarnaast is ook het negeren van de ademhaling een valkuil.

Veelgestelde vragen over Pilates

Wat is Pilates?

Pilates is een vorm van lichaamsbeweging die zich richt op het versterken van de spieren, verbeteren van flexibiliteit, en bevorderen van een goede lichaamshouding.

Wat zijn de principes van Pilates?

De principes van Pilates omvatten concentratie, ademhaling, controle, centering, precisie, vloeiende beweging en isolatie.

Wat zijn de voordelen van Pilates?

Pilates biedt voordelen zoals verbeterde flexibiliteit, spierversterking, betere houding, stressvermindering en verbeterde concentratie.

Moet ik speciale uitrusting aanschaffen om Pilates te beoefenen?

Niet noodzakelijk. Je kunt Pilates op een mat doen, maar er zijn ook apparaten beschikbaar voor geavanceerdere beoefenaars.

Hoe vind ik een geschikte Pilates-instructeur?

Zoek naar een gecertificeerde Pilates-instructeur met ervaring en goede referenties.

Kan ik met Pilates beginnen als ik niet erg fit ben?

Ja, Pilates is geschikt voor mensen van alle fitnessniveaus, inclusief beginners.

Hoe vaak moet ik Pilates doen om resultaten te zien?

Begin met 2-3 keer per week en bouw geleidelijk op. Consistentie is belangrijker dan intensiteit.

Kan Pilates me helpen om gewicht te verliezen?

Pilates is voornamelijk gericht op het verbeteren van spieren en houding. Hoewel het calorieën verbrandt, is het niet de meest effectieve methode voor gewichtsverlies.

Is Pilates geschikt voor mensen met blessures?

Pilates kan worden aangepast voor mensen met blessures, maar raadpleeg altijd een arts of fysiotherapeut voordat je begint.

Wat is het verschil tussen Pilates en yoga?

Pilates richt zich op spierversterking en controle, terwijl yoga zich meer richt op flexibiliteit en spiritualiteit. Beide hebben echter overlappende voordelen voor lichaam en geest.