Dit is het verschil tussen yoga en pilates

Yoga en pilates: je hebt er vast wel een keer van gehoord, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze twee sporten? Je leest het hieronder.

Wat is yoga?

Er zijn superveel verschillende soorten yoga, maar het belangrijkst bij deze sport is om te ontspannen door middel van ademhalingsoefeningen. Simpel gezegd doe je verschillende oefeningen en houdingen waarbij je let op je ademhaling. Per yoga verschilt dit heel erg. Wat centraal staat is dat je je focust op je lichaam en dat je je aandacht bij jezelf houdt. Je leert luisteren naar je lichaam en je wordt flexibeler. Bij de ene yoga, zoals Yin Yoga, houd je de houdingen langer vast maar bij flow yoga doe je de oefeningen juist sneller achter elkaar. 

Wat is Pilates?

Ook bij pilates let je op je ademhaling. Je focust je op je core, dit staat centraal in je lichaam. Dit wordt ook wel het powerhouse genoemd. Verder helpt pilates bij je houding, flexibiliteit, balans en nog veel meer! Bij pilates train je om dit gebied van spieren rond je romp aan te spannen.  Pilates kan op de mat maar dit kan ook met materialen. Zo kan je oefeningen doen op de ‘reformer’, ‘cadillac’ of de ‘wundachair’. Over het algemeen is het makkelijker met apparaten want deze helpen jou met de oefeningen. 

Het verschil tussen yoga en pilates

Zoals als je hierboven hebt kunnen lezen zijn er best wel veel overeenkomsten tussen yoga en pilates. Zo doe je dus oefeningen terwijl je met je aandacht bij je lichaam en je ademhaling zit. Er zit wel een verschil tussen de ademhaling. Bij yoga concentreer je je op je buik en tijdens pilates adem je op een andere manier omdat de oefeningen wat zwaarder zijn. Een ander verschil is dat pilates vaak wat intensiever is dan yoga door het verschil tussen de houdingen. Kort gezegd is pilates een soort van ontspannen work out en bij yoga doe je rustige en ontspannen houdingen.