Welke ‘martial art’ past het best bij jou?

Er zijn veel verschillende soorten vechtdisciplines, de verzamelnaam voor al deze vechtsporten heet ‘Martial Arts’ en wordt in de loop der jaren steeds populairder! Maar de meeste mensen zullen geen tijd hebben om al deze verschillende sporten te beheersen, dus zul je er eentje moeten uitzoeken. 

1 Boksen

Boksen is de meest bekende vechtdiscipline, omdat het niet alleen voor zelfverdediging goed is. Ook voor je mentale gezondheid, algemene fitness en ontwikkeling van hand-oogcoördinatie is boksen de ideale sport. Voor boksen heb je een behoorlijke conditie nodig, en uithoudingsvermogen. Daarnaast moet je ook tactisch denken in de ring, en moet je lichaam een goede balans zien op te bouwen. De filosofie van boksen is dat aanval de beste verdediging is. 

2 Muay Thai 

Muay Thai (ook wel bekend als Thai Boxing) is een vechtdiscipline die vaak wordt gezien als de extreme variant van kickboksen. In deze sport mag en zul je alles moeten gebruiken in je lichaam. Want je traint niet alleen op een goede traptechniek en een goede stoot, maar ook op je ellebogen, knieën en schenen. 

3 Jiu Jitsu

Jiu Jitsu is een bewezen sport in ‘mixed martial arts’ waar je lengte, gewicht en kracht niet uitmaakt. Jiu Jitsu is geschikt voor alle leeftijden en je leert juist om te verdedigen tegen verschillende soorten aanvallen. Je wordt niet alleen geleerd om te stoten en te trappen, maar ook werptechnieken, en ‘clinch’ technieken waar je je tegenstander vastgrijpt en probeert te neutraliseren. Voor deze sport moet je zeer flexibel zijn, want veel van de technieken zullen wat oncomfortabel aanvoelen in het begin. 

4 Krav Maga

Krav Maga is een vechtsport die oorspronkelijk uit Israël komt. In deze vechtsport wordt je geleerd om je te verdedigen van realistische situaties. Van kidnappen tot een overval: ze leren je niet alleen om stoten en trappen te ontwijken, maar ook hoe je jezelf kan beschermen tegen een wapen zoals een mes of pistool. Deze tak van vechtsport wordt veel gebruikt in militaire trainingen. 

5 Karate

Karate staat bekend als een van de meest klassieke vormen van Aziatische vechtsport. Bij karate focus je je voornamelijk op stoot- en traptechnieken, maar ook het afweren en ontwijken van deze technieken van je tegenstander. De sport is ideaal voor de mensen die ook op zoek zijn naar discipline en een goed ritme. Het is dan wel een vechtsport, maar wordt met wedstrijden niet beoefend als een normale sport. Het ultieme doel van de wedstrijden is het verbeteren van het karakter van de mensen die het beoefenen, en zijn er geen winnaars en verliezers.