Vissen in de winter: wat heb ik nodig?

vissen in de winter

Vind jij het heerlijk om met jouw vishengel aan de waterkant te zitten, en wil je deze hobby ook in de winter oppakken? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten om jezelf voor te bereiden. In deze blog vertellen we je wat je nodig hebt om in de winter te vissen.

1. Kleding en bescherming

Als je in de winter gaat vissen, is de temperatuur natuurlijk een stukje frisser dan wanneer je in de lente of zomer gaat vissen. Het is daarom belangrijk om warme kleding aan te schaffen, zodat jij niet hoeft te koukleumen aan het water. Denk bijvoorbeeld aan thermokleding, zoals een thermoshirt en een thermolegging voor onder je normale outfit. Ook is het prettig om waterdichte kleding te dragen: als je toch een beetje nat wordt, zal dat koud worden op het lichaam. Bovendien zijn handschoenen geen overbodige luxe, aangezien je veel werk met je handen moet verrichten. Ook warme laarzen en een muts zijn prettig.

2. Visuitrusting

Om te kunnen vissen heb je natuurlijk ook visuitrustig nodig. Denk daarbij aan een vishengel, vislijnen en aas. Zorg er wel voor dat je rekening houdt met het weer: zo moet het aas ook geschikt zijn voor in koud water – en geef natuurlijk nooit te veel aas in een keer – evenals de vishengel. En wil je zelfs gaan vissen als er ijs op het water ligt? Dan kun je ook denken aan gereedschap zoals ijsboren, om met jouw hengel bij het water te kunnen.

vissen in de winter

3. Locatie en timing 

Wanneer je van plan bent om te gaan vissen in de winter, is het belangrijk om stil te staan bij de locatie en de timing. Zo wil je natuurlijk zo veel mogelijk vis zien te vangen, maar wil je ook wel een behaaglijk plekje opzoeken. Denk bijvoorbeeld aan een plekje uit de wind, of een plekje waar je kunt genieten van de winterzon. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de wintervissen die op bepaalde plekken zwemmen. Zo bevinden veel vissen zich vaak rondom obstakels in het water. Ook is het goed om stil te staan bij de timing: als het zonnetje in het water schijnt, kunnen daar bijvoorbeeld ook karpers zitten. Heb je na een paar uur nog steeds niks gevangen? Dan kun je maar beter een ander plekje opzoeken.

4. Veiligheidsoverwegingen

Het is natuurlijk nooit een overbodige luxe om de veiligheid rondom jouw visstek te checken. Zo moet je veilig de waterkant kunnen betreden zonder in het ijskoude water te vallen. Daarnaast is het ook belangrijk om spullen bij je te hebben die de veiligheid van jou kunnen waarborgen. Denk bijvoorbeeld aan genoeg warme kleding en voedsel. Breng ook eventueel mensen op de hoogte als je een dagje gaat vissen.

5. Vergunning

Als je van plan bent om te gaan vissen in Nederland, ongeacht het seizoen, is het goed om te weten dat je dat niet zomaar overal mag doen. Je hebt namelijk een vergunning – ook wel de vispas genoemd – nodig om te mogen vissen in ons land. Als je geen vergunning hebt, kun je een boete riskeren. Daarnaast zijn er ook nog andere regels waar je rekening mee moet houden.

Veelgestelde vragen over wintervissen

Welke kleding moet ik dragen tijdens koude visserij?

Draag lagen thermische kleding, waterdichte bovenkleding en warme, geïsoleerde laarzen.

Welke visuitrusting is geschikt voor koud water?

Kies hengels, reels en lijnen ontworpen voor koude omstandigheden, met aandacht voor lichte tactische uitrusting.

Hoe kan ik mijn handen warm houden tijdens het vissen in de kou?

Draag warme, waterdichte handschoenen die beweging niet belemmeren.

Zijn er specifieke vislocaties die goed zijn voor winterse visserij?

Zoek naar plekken waar vissen zich ophopen in de winter, zoals objecten in het water, diepe gaten, nabij voedselbronnen of als de zon op het water schijnt.

Hoe kan ik ijsvorming op mijn visuitrusting voorkomen?

Spoel je uitrusting na gebruik af met warm water om ijsvorming te minimaliseren.

Welke soorten visaas werken het beste in koud water?

Gebruik aas dat vis aantrekt, zoals levend aas – zoals maden – of kunstaas dat langzaam beweegt.

Moet ik mijn visuitrusting anders onderhouden tijdens de winter?

Zorg voor regelmatig onderhoud en houd je visuitrusting droog om roest te voorkomen.

Wat zijn enkele tips om vis te vangen in koud water?

Probeer langzaam te vissen en varieer je aas en technieken om vissen aan te trekken.

Heb ik een speciale vergunning nodig voor winterse visserij?

Controleer de lokale regelgeving, want sommige plaatsen kunnen speciale regels hebben voor winterse visserij.

Hoe kan ik mijn visreis in de kou aangenamer maken?

Zorg voor comfort door warme dranken en snacks mee te nemen en jezelf te beschermen tegen de kou.