De regels voor vissen in Nederland

Wanneer je veel van vissport houdt is het een heel leuk uitje om lekker een dagje aan het water te zitten. Wel zijn er regels waar je aan moet houden voor dat leuke dagje. Hieronder lees je alle regels omtrent het vissen. 

Documenten

Voordat je wilt gaan vissen moet je aan een paar regels voldoen. Allereerst heb je een document nodig zodat je legaal kunt vissen. Dit document heet een vispas en die kun je krijgen als je lid bent van een visvereniging. Met deze vispas kun je bijna overal vissen in Nederland. Wel moet je voor de zekerheid checken of je daadwerkelijk mag vissen waar je vissen wilt. Een vispas is in totaal maar één jaar geldig, dus als hij is verlopen moet je weer een nieuwe vispas aanvragen. Je hebt meerdere vispassen, je hebt namelijk de kleine vispas, de jeugdvispas en natuurlijk een gewone vispas. Welke pas je nodig hebt hangt af van je leeftijd, de hoeveelheid hengels die je hebt en het soort aas wat je gebruikt. Zoek dus goed uit welk vispas je nodig hebt.

Verschillende vissoorten

Ook is het jagen naar verschillende vissoorten niet toegestaan in Nederland. Je mag namelijk vanaf een bepaald moment in het jaar de snoek vangen en bedreigde vissoorten mag je helemaal niet vangen. Let dus goed op welke vis je vangt en of dat mag. Als je je niet aan de regels houdt kan je een boete krijgen. Deze regels gelden in Nederland voor drie gebieden namelijk in de binnenwateren, zeevisserij en in de kustwateren.

Aas

Verder moet je ook opletten welk aas je gebruikt met het vissen. In Nederland mag je vissen met maden, wormen en dergelijke. Gewervelde dieren zoals vogels, reptielen en zoogdieren zijn absoluut niet toegestaan om te gebruiken als aas. Wanneer je dit wel doet kan het zijn dat je een boete opgelegd krijgt.