Zo krijg je de push-up onder de knie

push-up uitvoeren

De push-up is een van de populairste fitnessoefeningen waarbij je meerdere spiergroepen in het lichaam aanpakt. Het is daardoor een heel effectieve oefening die niet mag ontbreken in jouw sportschema. Toch lukt het niet iedereen om de push-up uit te voeren. Hieronder hebben we daarom een aantal tips voor je opgesteld die je daarbij kunnen helpen.

Basistechniek van de push-up

Allereerst is het belangrijk om de basistechniek van de push-up onder controle te hebben. Denk daarbij aan de juiste lichaamshouding met een rechte rug, waarbij je de armen goed neerzet. Zo moet je de handen op de juiste manier plaatsen, waardoor je de push-up niet verkeerd zal uitvoeren. Ook is het belangrijk om op je ademhaling te letten tijdens het doen van de oefening.

push-up uitvoeren tips

Opbouwen van kracht voor push-ups

Om een push-up te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat je voldoende kracht opbouwt. Je moet namelijk jezelf omhoog kunnen duwen en daarvoor moet je voornamelijk genoeg kracht in je armen, borst en schouders hebben. Het is daarom een goede tip om deze spieren te versterken door verscheidende borstspieroefeningen, tricepsoefeningen en schouderoefeningen uit te voeren.

Aanpassingen voor beginners

Als je het lastig vindt om een reguliere push-up uit te voeren, kun je ook een aantal aanpassingen doorvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het doen van een push-up op de knieën, in plaats van op de voeten. Ook kun je een push-up uitvoeren met behulp van een verhoog oppervlak, zoals een barbell in de smith machine of een step. Ook kun je negatieve push-ups uitvoeren, waarbij je alleen naar de grond zakt in een langzaam tempo. Deze veranderingen kunnen je helpen om vervolgens een reguliere push-up te kunnen uitvoeren. 

Het belang van consistentie en progressie

Het is belangrijk om de push-up met enige regelmaat te blijven oefenen. Zet oefeningen in je trainingsschema waarbij je sterker wordt in de schouders, borst en armen en zorg ervoor dat je een vorm van de push-up verwerkt in je schema. Je kunt bij deze oefeningen de herhalingen en sets geleidelijk verhogen, zodat je je lichaam steeds meer uitdaagt.

Veelvoorkomende fouten bij de push-up en hoe deze te vermijden

Het is belangrijk om je bewust te zijn van een aantal veelvoorkomende fouten, zodat je deze zelf kunt vermijden.

Denk bijvoorbeeld aan een ingezakte rug, waarbij de heupen en de billen naar onderen zakken. Met deze oefeningen houd je je rug niet recht genoeg, en dat kan schadelijk zijn voor jouw lichaam. Ook is een verkeerde handplaatsing een veelvoorkomende fout, waardoor je ellebogen armen ook een goede houding aannemen.

Tips voor veiligheid en blessurepreventie

Het is belangrijk om blessures te voorkomen als je gaat oefenen om de push-up onder de knie te krijgen. Doe dat bijvoorbeeld door een warming-up te doen en je spieren op te rekken. Ook is het goed om naar je lichaam te luisteren nadat je hebt getraind; als je bijvoorbeeld spierpijn hebt, ga dan niet meteen de volgende dag weer dezelfde spiergroep trainen. Rust en herstel is namelijk heel belangrijk, zodat je spieren kunnen groeien.

Gevorderde push-up variaties

Weet je eenmaal hoe je de gewone push-up moet uitvoeren én lukt dit? Dan kun je een aantal variaties uitvoeren die voor de gevorderde zijn. Denk bijvoorbeeld aan de push-up met een hand, of de diamantpush-up: dit is een push-up waarbij je handen tegen elkaar aan staan in de vorm van een diamant. Deze push-up pakt vooral de triceps. Ook heb je plyometrische push-ups, waarbij je als het ware een sprongetje in de lucht maakt. Je kunt zelfs proberen om met deze push-up in de lucht in je handen te klappen!

Veelgestelde vragen over de push-up

Hoe begin ik met het leren van push-ups als beginner?

Begin met push-ups op je knieën om kracht op te bouwen voordat je naar de standaard push-up gaat.

Hoe kan ik mijn borstspieren versterken voor betere push-ups?

Doe oefeningen zoals bankdrukken, dumbbell flyes en push-ups om je borstspieren te ontwikkelen.

Wat zijn triceps en waarom zijn ze belangrijk voor push-ups?

Triceps zijn de spieren aan de achterkant van je bovenarmen. Ze zijn cruciaal voor het uitstrekken van je armen tijdens push-ups.

Wat is de juiste ademhalingstechniek tijdens het uitvoeren van push-ups?

Adem in terwijl je naar beneden gaat en adem uit terwijl je omhoog duwt om de spanning te behouden.

Hoe vaak moet ik push-ups doen om resultaten te zien?

Train regelmatig, bijvoorbeeld 3-4 keer per week, en verhoog geleidelijk het aantal herhalingen.

Moet ik gewichten toevoegen aan mijn push-up routine?

Ja, gewogen push-ups kunnen helpen om meer kracht op te bouwen, maar begin met lichte gewichten en bouw geleidelijk op.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn rug hol wordt tijdens push-ups?

Span je buikspieren aan om je rug recht te houden en voorkom doorhangen.

Wat zijn de meest voorkomende fouten bij het uitvoeren van push-ups?

De meest voorkomende fouten zijn uitstekende heupen, het niet volledig strekken van de armen en te snelle uitvoering.

Kan ik push-ups doen als ik last heb van polsproblemen?

Als je polsproblemen hebt, overweeg dan knie-push-ups of gebruik push-up bars om de polsen te ontlasten.

Welke gevorderde variaties van push-ups kan ik proberen?

Enkele gevorderde variaties zijn eenhandige push-ups, diamantpush-ups, en plyometrische push-ups voor explosieve kracht.