Opdrukken: het nut van de oefening

push-up

Opdrukken, oftewel de push-up, is een effectieve oefening die menig sporter uitoefent. Het fijne van de oefening is dat je ‘m zowel thuis als in de sportschool kunt uitoefenen én dat het een goede oefening is om spieren op te bouwen. Het is dan ook een ontzettend populaire oefening. Welke voordelen de push-up met zich meebrengt, vertellen we je hieronder.

Voordelen van opdrukken

De push-up is een populaire oefening en dat is niet voor niets. Opdrukken is namelijk heel waardevol voor jouw lichaam. Zo is het eerste voordeel dat je spierkracht kunt ontwikkelen. Je kunt dankzij deze oefening jouw bovenlichaam zeker versterken. Denk daarbij aan de spieren in de borst, schouders en armen. Bovendien levert de push-up nog meer voordelen op. Een sterk bovenlichaam kan namelijk ook van belang zijn in de dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast kun je dankzij de push-up ook een betere houding aannemen.

opdrukken

Geschiktheid voor verschillende doelgroepen

Een ander voordeel van de push-up is dat het geschikt is voor alle doelgroepen. Zelfs voor de beginnende sporter, aangezien de push-up in meerdere varianten kan worden uitgevoerd. Beginners kunnen de oefening bijvoorbeeld op de knieen uitvoeren, of schuin tegen de muur. En hoe beter je wordt in het opdrukken, hoe meer variaties je kunt uitproberen en hoe leuker het wordt. 

Een ander groot voordeel van de oefening is dat je niet per se fitnessapparaten nodig hebt. Je hebt alleen maar een matje nodig en je kunt beginnen met opdrukken. Wel kunnen op den duur gewichten handig zijn, om de oefening zwaarder te maken.

Verschillende varianten van de push-up

Zoals we net al benoemden, heb je een variant van de push-up die uitstekend is voor beginners. Deze variant voer je op de knieën uit. Ook kun je de push-up schuin tegen de muur, of tegen een bankje, uitvoeren. Zo wordt de oefening minder zwaar. Daarnaast heb je nog meer varianten van de push-up.

Denk bijvoorbeeld aan de diamond push-up. Daarbij zet je je handen neer in de vorm van een diamantje. Bij deze oefening train je vooral je triceps. Deze variant is pittig en wordt ook vaak onderschat. Bij deze variant kun je daarom ook eerst beginnen op de knieën.

Daarnaast heb je ook de push-up waarbij je, wanneer je dicht bij de grond zit, jouw knieën richting jouw gezicht brengt. Wissel steeds van been af naarmate je naar de grond gaat.

De shoulder tap push-up is een push-up waarbij je, zoals de naam al doet vermoeden, je schouders moet aantikken. Het ziet er wellicht eenvoudig uit, maar niets is minder waar.

Dan heb je nog de push-up voor de expert: de push-up die je met een arm uitvoert. In fitnesstermen ook wel de one arm push-up genoemd. Voordat je deze oefening kunt uitvoeren, moet je wel eerst de ‘gewone’ push-up onder controle hebben.

Luister naar je lichaam

Het doen van een push-up levert veel voordelen op en het is leuk om beter te worden in de oefening, zodat je meerdere varianten kunt ontdekken. Het is wel altijd belangrijk om naar jouw lichaam te luisteren niet te hard van stapel te lopen. Bouw stapje voor stapje het doen van de push-up op, zodat je blessures weet zien te voorkomen. Succes!

Veelgestelde vragen over opdrukken

Is opdrukken nuttig?

Opdrukken is nuttig omdat het de ontwikkeling van spierkracht, functionele kracht, spieruithoudingsvermogen en stabiliteit van de romp bevordert.

Welke spieren worden er getraind tijdens het opdrukken?

Opdrukken belast voornamelijk de borstspieren, schouderspieren en triceps, maar het activeert ook andere spieren in het bovenlichaam en de kern.

Helpt opdrukken bij het opbouwen van spiermassa?

Ja, opdrukken kan bijdragen aan spieropbouw, vooral bij beginners. Het is echter belangrijk om geleidelijk de intensiteit en moeilijkheidsgraad te verhogen voor blijvende spierstimulatie.

Kan ik opdrukken als ik een beginner ben?

Absoluut! Opdrukken is toegankelijk voor beginners en kan helpen bij het opbouwen van basissterkte. Begin met aangepaste varianten en werk geleidelijk toe naar de standaardopdruk.

Kan ik opdrukken zonder fitnessapparatuur?

Ja, opdrukken is een oefening die geen speciale apparatuur vereist. Je kunt het gemakkelijk thuis of in een andere omgeving doen.

Hoe kan ik mijn opdrukken moeilijker maken naarmate ik sterker word?

Er zijn verschillende manieren om opdrukken uitdagender te maken, zoals het verhogen van het aantal herhalingen, het veranderen van de greepbreedte, het toevoegen van weerstandsbanden of het doen van varianten zoals diamantopdrukken.

Zijn er risico’s verbonden aan opdrukken?

Hoewel opdrukken over het algemeen veilig is, kunnen er risico’s zijn, zoals overbelasting van de gewrichten. Het is daarom altijd belangrijk om de juiste techniek te gebruiken.

Kan opdrukken helpen bij het verbeteren van mijn sportprestaties?

Ja, opdrukken kan functionele kracht opbouwen die kan bijdragen aan verbeterde sportprestaties, vooral bij activiteiten die bovenlichaamskracht vereisen.

Moet ik elke dag opdrukken?

Elke dag opdrukken is niet nodig; sterker nog, dit kun je beter niet doen.. Het geven van rustdagen is belangrijk om het lichaam te laten herstellen. Begin met 2-3 keer per week en pas het schema aan op basis van je trainingsdoelen en herstelcapaciteit.

Kan ik opdrukken als ik rugklachten heb?

Bij rugklachten is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Raadpleeg een professional in de gezondheidszorg voordat je opdrukken toevoegt aan je trainingsroutine om te bepalen of het geschikt is voor jou en om eventuele aanpassingen te bespreken.