10 verschillende manieren om een push-up te doen

verschillende soorten push-ups

De push-up is een oefening die veel mensen kennen. Het is één van de oefeningen die het meeste wordt uitgevoerd. Toch zijn er verschillende manieren om push-ups nog effectiever te maken. Hieronder staan 10 verschillende manieren om push-ups te doen. 

1. De normale push-ups   

De push-up die iedereen natuurlijk kent. Toch mag die niet ontbreken in dit lijstje. De normale push-up is toch iets waar je mee begint. Je zet je handen op de grond recht onder je schouders, gaat op je tenen staan in een plankhouding en buigt rustig door je elleboog. Dit herhaal je dan een paar keer.

2. De vrouwen push-up

Deze push-up staat bekend als de vrouwen push-up, maar dat is niet helemaal waar. Er zijn ook genoeg mannen die moeite hebben met een push-up dus ook zij gebruiken de vrouwen push-up. Eigenlijk is een vrouwen push-up niet heel anders dan de normale push-up. Het verschil zit hem erin dat je bij een vrouw push-up, push-ups doet op je knieën in plaats van op je tenen. Verder is het precies hetzelfde. 

3. Push-up met gewichten

Om een push-up zwaarder te maken gebruiken veel mensen extra gewichten. Een van de meest gebruikte ideeën hierbij is een rugzak om te doen met bijvoorbeeld flessen water, om meer gewicht toe te voegen. Ook kan je gebruikmaken van een weerstandsband om je buik of armen. Verder voer je de push-up uit als een normale push-up. 

4. Decline push-up

Bij een decline push-up zet je je voeten hoger neer dan bij een normale push-up. Hoe hoger jij je voeten plaatst hoe zwaarder de push-up wordt. Dit komt omdat op deze manier je borstspier en schouder meer moeite moeten doen om de push-up te halen. Het voordeel bij een decline push-up is dat je het overal kan doen en steeds een stapje verder kunt gaan.

5. Tegen de muur

Als je het lastig vind om een push-up op de grond te doen, dan zijn er ook andere mogelijkheden. Denk daarbij aan de push-up tegen de muur. Het is minder zwaar dan op de grond, maar het heeft zeker wel effect. Het is vrij simpel. Je zet je handen tegen de muur op schouderlengte, zet een stap naar achter en dan buig je met je ellebogen zodat je hoofd richting de muur gaat. Een hele simpele, maar toch fijne oefening.

6. Handen op een steuntje

Je hebt natuurlijk de decline push-up, maar je kan hem ook tegenovergesteld gebruiken. Je zet namelijk in plaats van je voeten op een verhoging, je handen op een verhoging. Het is eigenlijk de middenweg van een normale push-up en de push-up tegen de muur aan. Dit is dus weer een stukje zwaarder dan tegen de muur aan. Het voordeel van deze push-up is ook weer dat je zelf kan bepalen welke hoogte je wilt gebruiken.

7. Handstand push-up

Een push-up die een stukje lastiger is, is de handstand push-up. Het woord zegt het eigenlijk al. Je maakt een handstand (tegen de muur) en zodra je staat zak je rustig door je ellebogen en ga je weer rustig naar boven om je armen weer te strekken. Het is zeker een van de moeilijkste push-ups die er zijn, maar dat maakt het wel een mooie uitdaging.

8. De fitnessbal push-up

Een push-up die er ook voor zorgt dat je buikspieren nog harder aan het werk gaan, is de fitnessbal push-up. De push-up blijft hetzelfde, maar doordat je met je lichaam in balans moet blijven maakt het de oefening een stukje moeilijker. Je buikspieren moeten namelijk harder trainen om je in balans te houden.

9. De pike push-up

De pike push-up is toch wel weer een tikkeltje lastiger dan de normale push-up. Dat komt omdat je bij de pike push-up een klap in je handen moet tegenhouden als je weer omhoog komt. Je zakt dus door je ellebogen en om weer omhoog te komen duw je jezelf wat harder zodat je tijd hebt om in je handen te klappen. Doordat je jezelf dus moet afzetten, geef je meer kracht, waardoor het zwaarder wordt.

10. Opdrukken als Rocky

De mensen die Rocky hebben gezien weten precies wat dit voor soort push-up is. Bij de Rocky push-up zet je je benen iets meer uit elkaar voor balans, leg je één arm op je rug en begin je met de push-ups. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Je belast je schouder namelijk een heel stuk erger en als je het niet goed doet belast je je arm ook nog is tot de max. Deze push-up is dus eigenlijk alleen voor de mensen die gevorderd zijn.