Hersenschudding? Dit zijn de symptomen

Ben jij een echte sportman- of vrouw? Dan kan het helaas zo zijn dat je af en toe geblesseerd raakt. Vooral bij balsporten komt een hersenschudding wat vaker voor. Denk jij nou dat je een hersenschudding hebt, maar weet je dit niet zeker? Hieronder hebben wij verschillende symptomen van een hersenschudding op een rijtje gezet. Daarnaast staan in de blog sportgerelateerde tips die je mee kunt nemen als je een hersenschudding hebt. 

Symptomen

Zodra je een klap op je hoofd hebt gehad, kan het zo zijn dat je verschillende symptomen kunt hebben van bijvoorbeeld een hersenschudding. Hieronder staan de verschillende symptomen van een hersenschudding op een rij.

  • Hoofdpijn

Best logisch, maar een symptoom dat bij een hersenschudding eigenlijk altijd wel aanwezig is, is hoofdpijn. De hoofdpijn verdwijnt ongeveer na een paar dagen tot een paar weken en het is belangrijk om goed je rust te nemen. Hoofdpijnklachten worden namelijk verergerd door stress en vermoeidheid. 

  • Vermoeidheid

Ook een symptoom van een hersenschudding is dat je erg vermoeid bent. Vlak nadat je de hersenschudding heeft opgelopen zal je na het minst en het geringst erg vermoeid zijn. Je hebt meer slaap nodig en pak dit dan ook, aangezien hoofdpijn getriggerd wordt door vermoeidheid. 

  •  Duizeligheid

              Sta je op uit zitpositie, of stap jij net uit bed? Dan kan het zo zijn dat je erg duizelig wordt. Zorg er dus voor dat je plotselinge bewegingen even vermijdt. Ook dit gaat vanzelf weer over. 

  • Traag denken

             Ook ben je trager van begrip en kun je minder goed gesprekken voeren. Daarnaast kan dit voor erg veel stress zorgen aangezien je natuurlijk alles wil kunnen volgen. Daarom komt prikkelbaarheid ook erg vaak voor, wat erg vervelend kan zijn voor jezelf en voor je omgeving. Vermijd daarom drukke situaties en vraag anderen of ze eventueel willen herhalen als je iets niet hebt kunnen volgen. 

  • Concentratieproblemen

            Concentratieproblemen komen ook vaak voor. Je kunt er daarom voor kiezen om tijdens je werk wat vaker pauze te nemen. Daarnaast kan het ook zijn dat je vergeetachtig wordt. Zorg er daarom voor dat je dingen opschrijft en dat je genoeg pauzes neemt. 

Hersenschudding en sport

Weet jij bijna zeker dat je een hersenschudding hebt opgelopen tijdens het sporten? Dan is het natuurlijk erg belangrijk dat je dit laat vaststellen bij jouw huisarts. Vaak kun je na een week of twee weer sporten, maar doe het zeker rustig aan. Dit omdat hoofdpijn namelijk kan worden getriggerd door intensieve situaties. Daarnaast is het belangrijk dat je geen onnodige risico’s loopt. Beoefen jij een balsport? Dan is het belangrijk dat je niet te veel inspanning levert en al helemaal geen ballen gaat wegkoppen. 

Veelgestelde vragen

Wat zijn de eerste symptomen bij een hersenschudding?

De symptomen van een hersenschudding kunnen zijn: hoofdpijn, misselijk en overgeven. 

Hoe kun je een hersenschudding voorkomen?

Zorg ervoor dat je tijdens trainingen en wedstrijden geen risico’s neemt. 

Wat is een hersenschudding?

Zodra je een harde klap tegen je hoofd krijgt, kan het zijn dat je een hersenschudding oploopt. Een hersenschudding betekent dat voor een korte tijd de hersenen door elkaar worden geschud.