Van zwemster naar reisgids: Erica Terpstra doet het allemaal

zwemmer

Wie kent haar niet, Erica Terpstra. Deze bekende zwemster heeft veel meer gedaan dan alleen zwemmen. Zo is ze nog in de tweede kamer terechtgekomen en heeft ze een mooi reisprogramma weten te maken. Bovenal kennen we Erica natuurlijk van haar grenzeloze enthousiasme, of het nu over zwemmen gaat of over haar andere grote passie: reizen. Hieronder lees je alles wat je moet weten over deze kampioen.

Levensloop van Erica Terpstra

Allereerst is het natuurlijk goed om bij het begin te beginnen. Erica heeft namelijk al een heel leven erop zitten. Toch zit deze vrouw nooit stil. Haar leven begon allemaal in Den Haag in de couveuse. Samen met haar gezin verhuisden ze naar Indonesië. Haar vader had daar werk gevonden dus moest het gezin mee. Bij hun terugkeer was Erica enorm mager, waarop de dokter zei: “Laat haar maar gaan zwemmen, daar wordt ze sterker van.” Uiteindelijk bleek dat het beste advies te zijn voor deze beroemde zwemster. Ze mocht twee keer op de Olympische Spelen staan, maar daarover later meer. 

Nadat haar zwemcarrière erop zat, kon Erica natuurlijk niet stil blijven zitten. Ze werd verkozen om voor de politieke partij de VVD in de Tweede Kamer plaats te nemen. Ze is uiteindelijk lang actief geweest in de politiek. Toen ze daar klaar mee was, is ze doorgegaan als voorzitter van de NOC*NSF waarvoor ze ook veel heeft betekent.

Op een gegeven moment was ze klaar om de volgende stap te maken. Ze is begonnen met een programma bij Omroep Max als presentatrice voor een reisprogramma. Niet zomaar een reisprogramma, maar haar eigen programma: Erica op reis. 

zwemwedstrijd

De zwemcarrière van Erica Terpstra

Erica begon al op jonge leeftijd met zwemmen en sindsdien zijn haar prestaties verbeterd. In 1960 werd Erica Nederlands kampioen op de honderd meter vrije slag. In datzelfde jaar mocht ze direct meedoen aan de Olympische Spelen in Rome. Haar prestaties waren van gemiddeld niveau, ze heeft toen helaas niks weten te winnen. Toch gaf Erica niet op met het zwemmen en ging ze door. In 1964 was het weer zover. Erica Terpstra mocht weer naar de Olympische Spelen in Tokio. Erica was de snelste van Europa en wist toen vierde te worden op de honderd meter vrije slag. Daarnaast heeft ze nog brons en zilver weten te halen bij het onderdeel van de estafette. Haar passie voor sport was zo groot, dat ze het nooit helemaal los heeft kunnen laten. Ze heeft veel betekent voor jonge zwemmers en andere sporters, die motivatie of discipline nodig hadden. Kortom, Erica Terpstra is een fantastische vrouw met veel enthousiasme en passie voor hetgeen dat ze leuk vindt.

Veelgestelde vragen over Erica Terpstra

Wie is Erica Terpstra?

Erica Terpstra is een Nederlandse voormalige zwemster, politica en televisiepersoonlijkheid. Ze is geboren op 26 mei 1943 en heeft een lange en diverse carrière gehad in de Nederlandse publieke sector.

Wat waren de sportprestaties van Erica Terpstra?

Erica Terpstra was een succesvolle zwemster in de jaren 60. Ze vertegenwoordigde Nederland op de Olympische Spelen van 1964 in Tokio, waar ze een zilveren medaille won op de 4×100 meter vrije slag estafette. Ze heeft ook verschillende nationale titels behaald en heeft records gebroken in haar zwemcarrière.

Wanneer is Erica Terpstra de politiek ingegaan?

Na haar sportcarrière is Erica Terpstra de politiek ingegaan. Ze werd lid van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) en werd in 1977 gekozen als lid van de Tweede Kamer, het Nederlandse parlement. Ze diende als parlementslid tot 2003.

Welke functies heeft Erica Terpstra bekleed in de politiek?

Erica Terpstra bekleedde verschillende functies in de politiek. Ze was onder andere voorzitter van de vaste commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, en later voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken. Ze was ook voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

Wat heeft Erica Terpstra gedaan na haar politieke carrière?

Na haar politieke carrière heeft Erica Terpstra zich gericht op haar werk in de media. Ze is bekend geworden als televisiepersoonlijkheid en presentatrice, en heeft verschillende programma’s gepresenteerd, waaronder reisprogramma’s en sportevenementen.

Heeft Erica Terpstra nog andere activiteiten buiten de media?

Ja, Erica Terpstra heeft verschillende andere activiteiten ontplooid. Ze is betrokken geweest bij verschillende maatschappelijke organisaties en goede doelen. Ze is ook voorzitter geweest van het Nederlandse Rode Kruis en is nog steeds actief betrokken bij verschillende initiatieven op het gebied van gezondheid en welzijn.

Is Erica Terpstra getrouwd en heeft ze kinderen?

Ja, ze is gehuwd geweest en ze heeft in totaal twee zoons.

Heeft Erica Terpstra prijzen of onderscheidingen ontvangen?

Ja, Erica Terpstra heeft verschillende prijzen en onderscheidingen ontvangen voor haar bijdragen aan de sport, politiek en media. Ze ontving onder andere de Eremedaille voor Voortvarendheid en Vernuft van de stad Amsterdam.

Wat is de huidige activiteit van Erica Terpstra?

Op dit moment (kennis tot september 2021) is Erica Terpstra nog steeds actief als televisiepersoonlijkheid en presentatrice. Ze maakt nog steeds programma’s en is betrokken bij verschillende projecten op het gebied van reizen en cultuur.

Heeft Erica Terpstra plannen voor de toekomst?

Het is niet bekend wat Erica Terpstra specifiek van plan is voor de toekomst, aangezien mijn kennis slechts reikt tot september 2021. Ze heeft echter een dynamische carrière gehad en het is mogelijk dat ze betrokken blijft bij verschillende activiteiten op het gebied van media, cultuur en maatschappelijke betrokkenheid.