Freerunning: wat is het en hoe kun je ermee beginnen?

freerunning

Springen over objecten, het maken van salto’s en een parkour afleggen: freerunning is een ware sport. Talloze mensen beoefenen deze buitensport door simpelweg alleen hun lichaam te gebruiken. Meer over freerunning en hoe je ermee kunt beginnen, vertellen we je hieronder.

Waaruit bestaat freerunning?

Zoals net al werd benoemd, is freerunning is een sport waarbij je het eigen lichaam gebruikt om over objecten te springen. Denk bijvoorbeeld aan het springen over hekken, muren, bosjes en andere obstakels. Naast het springen over obstakels moet je rennen, klimmen en klauteren. Ook het doen van flips en salto’s behoort tot de sport freerunning. Het leuke van freerunning is dat je zelf invulling kunt geven in hoe je de sport uitvoert.

freerunning

Hoe kun je beginnen met freerunning?

in principe kan iedereen beginnen met freerunning. Wel is het belangrijk om de nodige voorbereidingen te treffen wanneer je wil beginnen met deze sport. Hieronder sommen we je het voor je op.

Veiligheid en voorbereiding

Allereerst is het verstandig om veilig te gaan freerunnen. Hierbij hoort de juiste uitrusting en kleding. Denk aan stevige schoenen en kleding waarin jij je prettig voelt en lekker in kan bewegen. 

Daarnaast is het belangrijk om altijd op te warmen en te stretchen. Zo bereid je je lichaam voor op het sporten en kun je het risico op eventuele blessures verkleinen. Vervolgens kun je gaan beginnen met freerunning en kun je de sport steeds beter uitvoeren. Hiervoor is training van groot belang, zodat je de technieken en sprongen steeds beter onder controle krijgt. Zo kun je de basistechnieken ook continu blijven oefenen, zoals de salto. 

Ook niet geheel onbelangrijk: ga op zoek naar een plek waar je kunt gaan freerunnen. Je kunt op zoek gaan naar plekken waar je technieken kunt oefenen, zoals het doen van een salto over een muurtje, maar je kunt ook daadwerkelijk op zoek gaan naar een parcours. Er bestaan ook freerunning-groepen waar je aan deel kunt nemen, zodat jullie samen kunnen oefenen. 

Tips voor vooruitgang en groei

Om beter te worden in freerunnen, is het belangrijk om geduld te hebben. Je kunt namelijk niet binnen no time alle technieken beheersen, maar hiervoor moet je voldoende oefenen en doorzettingsvermogen hebben. Een andere tip om beter te worden in de sport, is door samen te werken met andere freerunners. Door te gaan sporten met andere freerunners kun je leren van elkaar en kun je elkaar helpen. Bovenal is het belangrijk om plezier te hebben in het freerunnen.

De voordelen van freerunning

Freerunning levert een boel voordelen op. We zetten de voordelen van de sport voor je op een rij.

  • Freerunning kan in principe door iedereen uitgevoerd worden. Je kunt met deze sport namelijk gewoon je eigen tempo aanhouden.
  • Freerunning is supergezond voor je. Je werkt aan je conditie, maar tegelijkertijd ook aan je spierkracht en flexibiliteit.
  • Je begeeft je lekker in de buitenlucht en kunt zelf bepalen waar je de wil gaan freerunnen.
  • Je kunt gaan freerunnen in je eentje, maar natuurlijk ook met een groep. Wanneer begin jij met freerunnen?

Veelgestelde vragen over freerunning

Wat is freerunning precies?

Freerunning is een discipline waarbij deelnemers verschillende acrobatische bewegingen en technieken combineren, zoals sprongen, flips en parkour, om zich creatief en expressief te verplaatsen in hun omgeving.

Wat is het verschil tussen freerunning en parkour?

Parkour richt zich op efficiënt verplaatsen van punt A naar punt B, terwijl freerunning meer de nadruk legt op expressie en het uitvoeren van acrobatische trucs en stijlvolle bewegingen.

Moet ik fit zijn om met freerunning te beginnen?

Het helpt om een basisniveau van kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen te hebben. Maar je kunt ook beginnen met freerunning en geleidelijk aan je conditie en vaardigheden opbouwen.

Moet ik ervaring hebben in gymnastiek of andere sporten?

Nee, ervaring in gymnastiek of andere sporten is niet vereist. Freerunning verwelkomt mensen met verschillende achtergronden en vaardigheidsniveaus.

Kan ik freerunning alleen beoefenen of is het beter om in een groep te trainen?

Je kunt freerunning zowel alleen beoefenen als in een groep trainen. Beide hebben voordelen. In een groep kun je van elkaar leren en elkaar motiveren, maar solo-oefeningen kunnen je ook helpen je eigen stijl te ontwikkelen.

Moet ik speciale uitrusting kopen voor freerunning?

Hoewel speciale uitrusting niet absoluut noodzakelijk is, is het dragen van comfortabele kleding en geschikte sportschoenen met goede grip aanbevolen voor veiligheid en gemak.

Is freerunning gevaarlijk?

Zoals bij elke fysieke activiteit zijn er risico’s verbonden aan freerunning. Het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het leren van de juiste technieken, het trainen op geschikte locaties en het luisteren naar je eigen lichaam om blessures te voorkomen.

Kan ik freerunning leren zonder instructeur?

Hoewel het nuttig kan zijn om lessen te volgen of instructies van ervaren freerunners te krijgen, kun je ook veel leren door middel van online tutorials, trainingsvideo’s en zelfstudie.

Wat zijn enkele goede oefeningen om te beginnen met freerunning?

Enkele goede oefeningen om te beginnen zijn het verbeteren van je sprongtechniek, het oefenen van rollen en landingen, en het ontwikkelen van je kracht en flexibiliteit door middel van gerichte workouts.

Hoe lang duurt het om goed te worden in freerunning?

De progressie in freerunning varieert afhankelijk van individuele inzet, trainingsfrequentie en natuurlijk talent. Met regelmatige oefening en doorzettingsvermogen kun je echter gestaag verbeteren en je freerunningvaardigheden ontwikkelen.