Geschiedenis van de Tour de France

Tour de France

De Tour de France is nu op volle toeren en daarom is het natuurlijk leuk om te kijken hoe dat allemaal is begonnen. De Tour de France is een van de bekendste fietsraces van de hele wereld. Er doen fietsers mee van allerlei landen en ze strijden natuurlijk om de nummer één te worden van deze spannende race. Maar hoe is de Tour de France eigenlijk allemaal ontstaan? Hieronder lees je precies hoe de Tour de Touren is begonnen.

De beginjaren

De Tour de France begon in 1903 voor het eerst zijn vorm te krijgen. Het werd destijds altijd georganiseerd door de Fransman Henri Desgrange, die hoofdredacteur was van een bekend blad: L’Auto. Een jongere medewerker van hem was geïnspireerd geraakt door een individuele wielrenner die in zijn eentje over verschillende parcoursen ging rijden door Frankrijk. Deze inspiratiebron is uiteindelijk de aanleiding geweest om de Tour jaarlijks terug te laten komen. Op die manier is de Tour dus tot leven gebracht door een individuele rijder

De Tour de France vroeger en nu

In de eerdere jaren van de Tour de France werd de boel natuurlijk een beetje anders gedaan dan dat we tegenwoordig zien. In de vroegere tijden was het zo dat je in de laatste etappe prima met elkaar een sigaretje kan roken tijdens het fietsen. Tegenwoordig zie je dat natuurlijk niet meer in de Tour de France. Daarnaast was het vroeger gebruikelijk om de tour in zes etappes te fietsen. Dat betekent dat de rijders van vroeger 2400 kilometer in zes keer uit moesten rijden. Dat was natuurlijk een hele pittige rit. Het kwam daarom ook wel eens voor dat rijders het te warm kregen. Er is zelfs een keer een rijder geweest die bang was dat hij ging uitdrogen. Op een gegeven moment ging hij alles drinken wat toeschouwers hem aangeboden. Bleek dus dat hij een hele fles wijn achterover had getikt, nu kan dat natuurlijk nooit meer gebeuren. Tegenwoordig ligt dat allemaal anders. Nu moeten de rijders 3500 kilometer fietsen verdeeld over 21 etappes en rijden er auto’s mee om de rijders te voorzien van water.

fietsers met auto's

De sfeer blijft hetzelfde

Het enige dat hetzelfde blijft door de jaren heen, is de sfeer van de Tour de France. Elk jaar staan er wel duizenden mensen te kijken, of het nu online is of aan de kant van de weg. De Tour de France leeft elk jaar weer opnieuw en daarom blijft het ook leuk. Ook doen er elk jaar weer een paar Nederlanders mee, die de uitdaging wel zien zitten. Dus ook zijn er veel Nederlanders die naar Frankrijk afreizen om de Tour de Touren te bekijken.

Veelgestelde vragen over de Tour de France

Wat is de Tour de France?

De Tour de France is ’s werelds bekendste en meest prestigieuze wielrenwedstrijd. Het is een meerdaagse race die elk jaar in juli wordt gehouden, meestal gedurende drie weken. Het parcours leidt door heel Frankrijk en soms ook door aangrenzende landen.

Hoe lang duurt de Tour de France?

De Tour de France duurt meestal 21 dagen, met elke dag een etappe. Er zijn echter ook rustdagen ingepland om de renners te laten herstellen. Het totale aantal etappes kan variëren, maar het is meestal tussen de 20 en 22 etappes.

Hoeveel kilometers leggen de renners af tijdens de Tour de France?

De totale afstand van de Tour de France kan variëren, maar het ligt meestal rond de 3.500 kilometer. Het aantal kilometers per etappe varieert, maar kan variëren van minder dan 100 kilometer tot meer dan 200 kilometer.

Hoeveel teams nemen er deel aan de Tour de France?

De Tour de France bestaat uit 22 teams. Elk team bestaat uit acht renners, wat betekent dat er in totaal 176 renners aan de startlijn staan.

Wie draagt de gele trui in de Tour de France?

De gele trui wordt gedragen door de renner die de laagste totaaltijd heeft in het algemeen klassement. Het algemeen klassement wordt bepaald door de totale tijd die een renner nodig heeft om alle etappes af te leggen. De renner met de laagste totaaltijd draagt de gele trui.

Wat zijn de andere truien in de Tour de France?

Naast de gele trui zijn er nog andere truien die tijdens de Tour de France worden uitgereikt. De groene trui wordt uitgereikt aan de leider van het puntenklassement, de bolletjestrui gaat naar de leider van het bergklassement en de witte trui wordt uitgereikt aan de beste jonge renner (onder 26 jaar) in het algemeen klassement.

Hoe wordt de winnaar van een etappe bepaald?

De winnaar van een etappe wordt bepaald door de renner die als eerste de finish bereikt. Elke etappe heeft een individuele winnaar, maar er kunnen ook prijzen zijn voor tussensprints of beklimmingen onderweg.

Hoe wordt de winnaar van de Tour de France bepaald?

De winnaar van de Tour de France wordt bepaald door de renner met de laagste totaaltijd in het algemeen klassement na alle etappes. De totaaltijd is de som van de tijden die een renner heeft gebruikt om elke etappe te voltooien.

Wie zijn enkele van de meest succesvolle renners in de geschiedenis van de Tour de France?

Enkele van de meest succesvolle renners in de geschiedenis van de Tour de France zijn Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Miguel Indurain en Lance Armstrong. Deze renners hebben de Tour de France meerdere keren gewonnen en staan bekend om hun indrukwekkende prestaties.

Waar kan ik de Tour de France volgen?

De Tour de France wordt wereldwijd uitgezonden op televisie. Je kunt de race volgen via sportzenders en online streamingdiensten. Daarnaast zijn er verschillende websites en nieuwsbronnen die live-updates, samenvattingen en achtergrondinformatie bieden over de Tour de France.