Nederlandse wielrenners: dit zijn de beste tien

Nederlandse wielrenners: dit zijn de beste tien

Sporten is natuurlijk heel erg belangrijk. Nederlanders doen het volop en ze zijn er ook nog eens enorm goed in. Nederland is een echt fietsland en daarom staan hieronder de tien beste wielrenners aller tijden.

1. Joop Zoetemelk

Als eerste in het rijtje van een van de beste wielrenners is Joop Zoetemelk. Hij heeft in zijn wielercarrière enorm veel bereikt, ook op latere leeftijd. Zo heeft hij de Tour de France gewonnen in 1980 en heeft hij ook de Ronde van Spanje gewonnen in 1979. Op 38-jarige leeftijd werd Joop zelfs nog wereldkampioen. Kortom is hij een wielrenner voor in de boeken.

2. Annemiek van Vleuten

Ook vrouwen kunnen wielrennen als de beste, kijk maar eens naar Annemiek van Vleuten. Haar carrière is nog lang niet voorbij maar toch is ze uitgeroepen tot een van de beste wielrenners van het jaar 2022. In 2017 en in 2018 heeft ze het voor elkaar gekregen om het wereldkampioenschap tijdrijden te winnen. Ook heeft ze een Olympische medaille op zak. 

3. Tom Dumoulin

Tom Dumoulin is een Nederlandse wielrenner die in zijn wielercarrière al veel heeft bereikt. Hij heeft namelijk al de Ronde van Italië gewonnen in 2017. Verder is hij twee keer wereldkampioen geworden en heeft hij meerdere truien weten te bemachtigen bij de Tour de France, de Ronde van Italië en de Ronde van Spanje.

4. Marianne Vos

Marianne Vos is een Nederlandse baanwielrenster, veldrijdster en een wegwielrenster. Ze is dertien keer wereldkampioene, twee keer olympische kampioene drie keer Europees kampioene en zestien keer Nederlands kampioene geworden. In de tour heeft ze ook nog eens twee ritten gewonnen plus de puntentrui en plus het groen. 

5. Olav Kooij 

Olav Kooij is niet alleen een Nederlandse wielrenner, maar ook een langebaanschaatser. De jonge sprinter verslaat iedereen op de baan. Dat zorgt er ook voor twaalf zeges. Ook won Olav ook op het World Tour-niveau. Tegenwoordig rijdt Olav voor Jumbo-Visma. 

6. Lorena Wiebes

Lorena Wiebes is een Nederlandse wielrenster die in 2019 Nederlandse kampioene werd en ook nog eens de wegrit tijdens de Europese spelen in 2019 in Minsk. De afgelopen tijd stond Lorena maar liefst 23 keer op het podium. Lorena heeft het niet makkelijk gehad de afgelopen tijd. Terwijl zij naar de top klom was haar broer op weg naar het dal. Toch wist Lorena zich van d’r beste kant te laten zien.

7. Jo de Roo

Jo de Roo is de eerste Nederlandse wielrenner die drie keer een monument won. Dat is zeker al een tijdje geleden. Jo de Roo kreeg het namelijk voor elkaar om in 1973 al het eerste monument te winnen. Toch was zijn topjaar in 1962. In dit jaar won hij de Ronde van Lombardije, Parijs-Tours en de Bordeaux-parijs. Kortom, Jo de Roo heeft zeker niet stil gezeten. 

8. Youri Havik

Youri Havik is een Nederlandse wielrenner die niet alleen op de weg te vinden is, maar ook op de baan. Youri Havik is Wereldkampioen geworden op de puntenkoers, maar ook Europees kampioen op de Madison en dat allebei in 2021. Tegenwoordig rijdt Youri Havik voor BEAT-Cycling. 

9. Fabio Jakobsen

Fabio Jakobsen is een Nederlandse wielrensprinter. Jakobsen heeft in zijn wielercarrière veel meegemaakt. In 2020 kwam Fabio Jakobsen namelijk tot een levensgevaarlijke val. Hij werd na de rit naar het ziekenhuis gebracht en daar in een kunstmatige coma gehouden. Gelukkig is Fabio Jakobsen er weer bovenop gekomen en heeft hij daarna weer vele wedstrijden en races gereden. 

10. Koen Bouwman

Koen Bouwman is een Nederlandse wielrenner die twee ritzeges en de blauwe bergtrui te pakken heeft gekregen. Tegenwoordig rijdt ook Koen voor het team van Jumbo-Visma. Koen werd in 2012 opgepikt door het team van Parkhotel Valkenburg. Hierna is het voor Koen Bouwman alleen maar bergopwaarts gegaan.