Wat is zaalvoetbal?

Zaalvoetbal is een sport wat steeds bekender wordt in Nederland. Je speelt namelijk zaalvoetbal in een sporthal in plaats van op een voetbalveld. Verder zijn sommige regels anders dan bij gewoon voetbal en daar kan soms best wel verwarring over zijn. Hieronder lees je daarom alles wat je moet weten over zaalvoetbal.

Sporthal

Allereerst is het belangrijk dat je weet dat zaalvoetbal in een sporthal plaatsvindt. Het veld is een stuk kleiner dan bij gewoon voetbal. Een zaalvoetbalveld is namelijk veertig meter lang en twintig meter breed. Een voetbalveld heeft de afmetingen 105 meter in de lengte en is 68 meter breed. Het veld is dus een groot verschil tussen beide sporten.

Doel van zaalvoetbal

Het doel van zaalvoetbal is zo snel mogelijk scoren bij de tegenstander. Je hebt een eerste helft en een tweede helft. Zowel de eerste als de tweede helft wordt gespeeld in een tijd van 25 minuten. In die tijd moet je dus met je team overspelen en zorgen dat de bal in het doel beland van de tegenstander. Het spel gaat in een hoog tempo door en daarom wordt ook gezegd dat zaalvoetbal een stuk intensiever is dan veldvoetbal. Bij zaalvoetbal heb je namelijk geen posities en moet je continu de bal in de gaten blijven houden. Naast dat je verantwoordelijk bent voor het scoren van de bal moet je ook ervoor zorgen dat de tegenstander niet bij jou kan scoren. Verdedig dus eerst de ballen goed voordat je zelf begint met scoren.

Kleding

Wanneer je zaalvoetbal wilt gaan spelen is het verstandig dat je de juiste spullen in huis hebt voor deze intensieve sport. Zo heb je goede zaalschoenen nodig om te mogen sporten in een sporthal. Je moet ervoor zorgen dat je stevige schoenen hebt waar je een flink stuk op kunt rennen. Verder moet je ook gebruik maken van een tenue behalve de keeper. Hij of zij mag een ander kleur shirt aan dan de rest. Ook is het niet onverstandig om scheenbeschermers aan te schaffen met goede sokken. Dat is voornamelijk bedoeld om je schenen te beschermen tegen onverwachte trappen. 

Aantal spelers

Bij zaalvoetbal speel je met minder spelers dan bij veldvoetbal. In totaal staat elk team met vijf spelers in het veld inclusief de keeper. Op de kant mogen beide teams wel gebruik maken van wissels. Wissels mag je inzetten wanneer je wilt en hoef je ook niet door te geven aan de scheidsrechter. Kortom, is het spelen in een zaal heel anders dan spelen op een voetbalveld.