De verschillende truien in de Tour de France

fietsers

Wanneer je de Tour de France aan het kijken bent of een andere rit, dan kun je je soms verbazen over de hoeveelheid soorten truien die er zijn binnen de sport. Veel truien hebben ook belangrijke betekenissen. Hieronder lees je precies wat de truien betekenen en hoe je ze kunt herkennen. 

De gele trui

De gele trui is een veel voorkomende trui in de wielersport en vooral ook in de Tour de France is de gele trui een echte must. De tour wordt namelijk gereden in veel verschillende etappes. De winnaar van het eindklassement mag de gele trui de volgende etappe dragen. Het kan dus zijn dat er bij de Tour de France verschillende fietsers de trui mogen dragen. Op het einde van de Tour de France wordt de winnaar gehuldigd en mag hij de gele trui hebben en blijven dragen. Wanneer je dus de gele trui spot tijdens het kijken van de Tour de France, dan weet je dat diegene het goed doet en dus bovenaan in het algemeen klassement staat, iemand om in de gaten te houden dus!

De groene trui

De groene trui is er voor fietsers die snel kunnen fietsen. Onderweg kun je namelijk punten verdienen door middel van sprintjes trekken op de fiets. Deze tussensprints onderweg en aan de finish worden bijgehouden in een apart puntenklassement. Wie daar bovenaan staat na elke etappe, mag de groene trui de volgende etappe dragen. Over het algemeen wordt de groene trui meestal veroverd door de sprinters onder de Tour de France.

fietsers

De bolletjestrui

Je hebt het vast weleens gezien, een witte trui met rode bolletjes. Deze trui is een herkenningspunt voor veel toeschouwers. Degene die de bolletjestrui mag dragen, kan heel goed de berg opfietsen. De trui is namelijk voor degene die bovenaan in het bergklassement staat. Het is dus een hele eer als het jou lukt om de berg het snelste te beklimmen.

De witte trui

Als laatste is er nog een trui die er uitgedeeld kan worden tijdens de Tour de France. Deze trui is voor de fietser die het het beste doet onder de 25. Er zijn echter wel regels verbonden aan deze trui. Wanneer de rijder hetzelfde jaar nog 25 jaar wordt, dan is zijn kans verkeken en heeft hij geen recht meer op deze trui. Iedereen die wel 25 of jonger is en dat het beste doet, mag de witte trui in ontvangst nemen.

Veelgestelde vragen over de Tour de France

Wat is het algemeen klassement in de Tour de France?

Het algemeen klassement, ook wel bekend als het klassement voor de gele trui, is het belangrijkste klassement in de Tour de France. Het wordt bepaald op basis van de totale gecumuleerde tijd die een renner nodig heeft gehad om alle etappes te voltooien. De renner met de minste totale tijd staat bovenaan het algemeen klassement en draagt de gele trui als leider van de race.

Wanneer wordt de Tour de France gehouden?

De Tour de France wordt meestal gehouden in de maand juli. De exacte data variëren van jaar tot jaar.

Hoe lang duurt de Tour de France?

De Tour de France duurt normaal gesproken ongeveer drie weken. Het is een meerdaagse wielerwedstrijd die meerdere etappes beslaat.

Hoeveel etappes heeft de Tour de France?

De Tour de France bestaat doorgaans uit 21 etappes. Deze etappes kunnen individuele tijdritten, bergetappes, vlakke etappes of ploegentijdritten zijn.

Wat is de afstand van de Tour de France?

De totale afstand van de Tour de France varieert elk jaar. Gemiddeld ligt de totale afstand tussen 3.500 en 4.500 kilometer.

Wie heeft de meeste Tour de France-overwinningen?

De renner met de meeste Tour de France-overwinningen is de legendarische Eddy Merckx uit België, die de race vijf keer heeft gewonnen. Andere bekende renners met meerdere overwinningen zijn Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Miguel Indurain en Chris Froome.

Hoe worden de winnaars van de Tour de France bepaald?

De winnaar van de Tour de France wordt bepaald op basis van de totale gecumuleerde tijd van alle etappes. De renner met de minste totale tijd wint de race.

Hoe worden de winnaars van de etappes bepaald?

De winnaars van de etappes worden bepaald door wie als eerste de finishlijn passeert aan het einde van elke etappe.

Welke landen doet de Tour de France aan?

De Tour de France doorkruist verschillende landen tijdens de race, maar het grootste deel van de race vindt plaats in Frankrijk. De route kan echter variëren van jaar tot jaar.

Wat is de geschiedenis van de Tour de France?

De Tour de France werd voor het eerst georganiseerd in 1903 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis opgebouwd. Het evenement heeft zich ontwikkeld tot een van de meest prestigieuze en populaire wielerwedstrijden ter wereld.