De oudste Olympische sporten vind je hier

oudste Olympische sporten

De Olympische Spelen bestaan al honderden jaren voor Christus. Tot op de dag van vandaag worden er nog steeds Olympische Spelen gehouden. Maar bij welke sporten is het eigenlijk allemaal begonnen? Dat ga je nu lezen.

Hardlopen

De Olympische Spelen begonnen allemaal bij het hardlopen in het jaar 776 voor Christus. Iets wat we allemaal kennen en allemaal wel eens hebben gedaan. De atleten moesten van de een naar de andere kant sprinten en zo’n 192 meter afleggen. De eerste die over de finish kwam had gewonnen.

Worstelen

Het heeft een tijdje geduurd, maar na alleen maar hardloopwedstrijden hebben ze iets anders bedacht. Het worstelen werd bedacht in 708 voor Christus. De twee deelnemers werden in een bak zand neergezet en moesten zo lang mogelijk overeind blijven staan. Degene die dat niet meer kon volhouden had de wedstrijd verloren.

Boksen

In het jaar 699 voor Christus werd het boksen geïntroduceerd. Het boksen ging alleen niet zoals het vandaag de dag gaat. De boksers hadden vaak leren riemen om hun handen met spijkers erop. Dit kon allemaal, omdat er aan het boksen bijna tot geen regels waren. De persoon die als eerst niet meer verder kon, had gewonnen.

Pankration

Pankration werd bedacht in het jaar 648 voor Christus en was de gevaarlijkste sport die ze maar konden doen. Je mocht namelijk van alles doen om te winnen. Je mocht schoppen, slaan en zelfs wurgen. Het enige wat niet toe gestaan was, was bijten en het uitkrabben van ogen. Degene die als eerste niet meer kon had verloren.

Apene

In het jaar 500 voor Christus werd het spel apene geïntroduceerd. De deelnemers zaten in een koets met twee ezels voor hen die de koets trokken. Het was aan de deelnemers om de ezels zo goed mogelijk aan te sturen en als eerst bij de finish te komen. 

Diaulos

De diaulos is bedacht 724 jaar voor Christus. De diaulos is eigenlijk hetzelfde als hardlopen. De atleten moesten nu alleen net een iets langere afstand afleggen. In plaats van 192 meter, moesten ze nu heen en weer rennen. Er werd aan het einde van de baan een paal neer gezet waar ze om heen moesten en weer terug naar de start moesten rennen.

Langeafstandlopen

De langeafstandloop werd bedacht 720 jaar voor Christus. Je zou het bijna niet denken, maar ze moesten nu maar liefst 18 keer heen en weer rennen over het veld van 192 meter. Ook bij deze sport gold de regel, wie er als eerst 18 keer heen en weer is gerend heeft gewonnen.

Pentathlon

Pentathlon werd ook bedacht in het jaar 708 voor Christus. Het is te vergelijken met een triatlon, alleen dan een extra schepje erbovenop. De Grieken moesten namelijk 5 verschillende sporten uitvoeren. Zoals hardlopen, speerwerpen, discuswerpen, worstelen en verspringen. Het team dat de meeste punten kreeg had gewonnen.

Wagenrennen 

Wagenrennen werd in het jaar 680 voor Christus bedacht. De spelers moesten vanaf het beginpunt starten, totdat ze bij de paal aan kwamen die het keerpunt aan gaf. Bij deze paal moesten ze een scherpe bocht maken die bij sommige levensgevaarlijk bleek te zijn. De spelers werden met vier paarden getrokken. Degene die als eerst de finish haalde had gewonnen.

Hoplietenrace 

De hoplietenrace werd bedacht in het jaar 502 voor Christus. Ook dit was een rensport. De atleten droegen een legeruitrusting met helm, een schild en beenbescherming. Met deze kleding moesten ze een lange afstand afleggen. Degene die het snelste bij de finish was, had gewonnen.