Sporten voor ouderen: waar op letten?

sporten voor ouderen

Bij sporten denk je al snel aan kinderen of jongvolwassenen, maar ouderen kunnen natuurlijk ook sporten. Ouderen zouden niet zo snel een heftige fysieke sport uitvoeren. Toch is sporten voor ouderen wel goed. Hieronder staan sporten die ouderen kunnen uitvoeren en die goed voor hen zijn. 

Sport voor ouderen

Een van de meest bekende sporten voor ouderen zijn wandelen en fietsen. Wandelen is voor veel ouderen fijn, aangezien ze hun eigen tempo kunnen aanhouden en je zelf genoeg momenten van rust kan nemen. Voor sommige ouderen is wandelen iets te belastend voor de knieën, daarom is fietsen een goede oplossing. Het voordeel van fietsen is dat je verdere afstanden kan afleggen en ook meer van de natuur kan zien. Als fietsen zelf te zwaar wordt, kan je er altijd voor kiezen om een elektrische fiets aan te schaffen.

Voordelen van bewegen

Bewegen zorgt voor voldoende energie en het houdt je brein actief. Tijdens het bewegen maak je het stofje endorfine aan. Dit stofje zorgt ervoor dat je je beter gaat voelen en een voldaan gevoel krijgt na het sporten. 

Veel ouderen voelen zich vaak alleen, daarom is sporten in een groepsverband perfect voor ouderen. Op deze manier voelen ze zich minder alleen, maar samen sporten zorgt er ook voor dat ouderen het allemaal wat langer en makkelijker volhouden. Dat komt omdat samen sporten elkaar stimuleert om langer door te gaan.

Risico van te weinig sporten

Sporten is de goedkoopste manier om jezelf gezond te houden. Ouderen zitten namelijk veel meer dan dat ze bewegen en dat heeft zo z’n risico’s. Door te weinig bewegen neemt de flexibiliteit af. Dat houdt in dat bijvoorbeeld het opstaan vanuit een stoel een stuk lastiger wordt. Ook kan door te weinig beweging je denkvermogen achteruit gaan, waardoor je last kan krijgen van geheugenverlies. Als laatste kan te weinig beweging zorgen voor vroeg overlijden.