Waar moet ik op letten als ik begin met mountainbiken?

beginnen met mountainbiken

Mountainbiken is een groeiende sport en vooral in de zomermaanden worden veel starters gezien op de mountainbikeroutes. Je kunt gaan mountainbiken voor de lol, maar je kunt ook meedoen aan wedstrijden. Om goed te leren mountainbiken en om meteen vanaf het eerste moment te genieten, kun je letten op de volgende punten.

1 Juiste fiets

Wanneer je gaat beginnen met mountainbiken, is het van groot belang dat je een fiets uitkiest die past bij jouw lichaam en het fietsniveau. Kies daarom een model dat past bij jouw lengte. Verstel vervolgens enkele onderdelen, zoals het zadel, de insprong, de hoogte van het stuur en de lengte van de stuurpen. Vergeet ook niet om een kijkje te nemen naar de banden. Hoe harder de ondergrond, hoe minder hard je banden hoeven te zijn. Als er veel modder op de mountainbikeroute ligt, is het fijn als de banden meer profiel hebben.

2 Juiste fietskleding

Een rit van twintig kilometer kan lang duren als je geen fijne fietskleding aanhebt. De eerste laag van je fietskleding is het belangrijkst. Draag een ondershirt die de huid laat ademen, zodat jouw lichaam het zweet kan afvoeren. Loop niet te hard van stapel als de lentezon doorkomt: in het bos kan het een stuk koeler zijn dan in jouw achtertuin. Wanneer de temperaturen dalen, kun je kiezen voor een trui, handschoenen en een muts. 

Draag ook altijd een fietshelm die jouw hoofd beschermt. Je kunt ook kiezen voor klikpedalen, die extra houvast bieden en zorgen voor meer snelheid. 

3 Basis

De eerste twee stappen zijn gezet: je hebt een goede fiets met bijpassende fietskleding. Toch is het verstandig om ook in het bezit te zijn van een goede conditie. Begin dus eerst in een rustig tempo te fietsen. Het tempo moet zo rustig zijn, dat je nog in staat bent om makkelijk te praten. Na een aantal van deze ritten zul je al gauw merken dat je conditie langzaamaan beter wordt. Leer ook hoe je moet sturen, trappen en bochten moet nemen. 

4 Leer remmen

Naast sturen, trappen en bochten maken is remmen niet geheel onbelangrijk. Een veelgemaakte fout bij beginnende mountainbikers, is dat ze constant de rem inhouden tijdens een afdaling. Hierdoor kunnen de banden wegslippen en kun je een harde smak maken. In plaats van continu remmen, kun je geleidelijk remmen. Als de banden wegglippen, laat je de rem even los.