Verschillende soorten wielersporten

Iedereen leert van kinds af aan om te fietsen. Fietsen is ook een sport. Er zijn verschillende soorten takken binnen de fietssport. Sommige wielersporten zijn te volgen op de Olympische Spelen maar sommige kun je ook gewoon lekker thuis oefenen. Je hebt bijvoorbeeld , BMX, veldrijden en eenwieleren. Daarnaast heb je nog meer verschillende sporten die vallen onder wielersporten: die ontdek je hieronder.

Baanwielrennen

Baanwielrennen is een Olympische wielersport, waarbij je zo snel mogelijk rondjes moet rijden op een speciale wielrenfiets. De fiets is gemaakt voor op de baan. Veel dingen ontbreken die je normaal wel hebt op je fiets. Deze fiets heeft bijvoorbeeld geen remmen, versnellingen en de achterband heeft bij de meeste geen spaken. Dit is zodat ze zo snel mogelijk kunnen rijden en er niks is wat je tegenhoudt. Je rijdt in een zaal rondjes op een ovale baan. Dat betekent dat je dus heel snel kunt fietsen op deze fiets en op deze baan.

Mountainbiken

Veel mensen kennen de sport ‘mountainbiken’ wel of hebben het zelfs al wel eens gedaan. Je kunt mountainbiken  in een bos bij jou in de buurt . Ook is deze sport te vinden op de Olympische Spelen. Je moet door het bos een parcours afleggen waarbij je verschillende obstakels tegen kunt komen zoals heuvels of waterplassen. In Nederland hebben we meer dan tweehonderd verschillende mountainbike routes waarbij je kunt oefenen om een goede mountainbiker te worden.

Wegwielrennen

Wegwielrennen is de bekendste tak binnen de wielersport. Er zijn ook veel wedstrijden bij het wegwielrennen zoals de Tour de France of de Olympische Spelen. Het doel van deze sport is om zo snel mogelijk op de fiets van A naar B te komen. Je hebt veel verschillende etappes waarin je soms een berg op moet fietsen. Deze sport kun je ook lekker thuis doen door bijvoorbeeld op je wielrenfiets een lekker rondje te fietsen in de buurt.