Hoe kies ik een fiets die bij mij past?

Nederlanders heeft een echte fietscultuur. Iedereen in de omgeving heeft een fiets. Je kunt het bijna niet meer wegdenken uit deze maatschappij. Belangrijk is alleen wel dat je de juiste fiets hebt die bij jou past. Een gemiddelde Nederlander doet namelijk best wel lang met een fiets. Ook gebruiken wij Nederlanders de fiets bijna elke dag. Als je nu direct een goede fiets koopt, kun je er langer mee doen en heb je ook minder last van eventuele klachten die je van fietsen kunt krijgen.

De verschillende fietsen

Je hebt wel honderd verschillende fietsen waaruit je kunt kiezen. Maar je moet kijken wat bij jou past. Houd je van een hoog stuur of houd je juist van een laag stuur? Het is handig om voor jezelf te kijken wat je belangrijk vindt waar je fiets aan moet voldoen. Je kunt er namelijk voor kiezen om een elektrische fiets te nemen, daar zit dan een ondersteunende motor in waardoor je makkelijker kunt trappen. Ook kun je kiezen voor een wat oudere stadsfiets die je overal makkelijk neer kunt zetten. Handig is dus om voor jezelf een lijstje te maken wat jij belangrijk vindt waar jouw fiets aan moet voldoen.

Framemaat

Een passende framemaat is superbelangrijk voor je fiets. Als je namelijk een verkeerd framemaat hebt, kan dat voor veel klachten zorgen zoals rugpijn, zadelpijn en verschillende andere klachten. Hoe kun je nu het beste een framemaat meten? Heel makkelijk: het framemaat is ongeveer twee derde van je binnenbeenlengte. Dit moet je meten van je lies tot aan de onderkant van je voet. Als je je framemaat weet kun je makkelijker een fiets uitkiezen die bij jou lengte past. Als je erg lang bent of juist wat kleiner, dan kan het ook een optie zijn om een fiets op maat te laten maken omdat er simpelweg gewoon geen frame voor is.